Wall Street pao uoči predsjedničke debate, azijske berze u zelenom

Dodajte komentar

Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica pale, nakon tri dana rasta, jer su ulagači bili oprezni uoči prve debate kandidata za predsjednika SAD-a.

Dow Jones oslabio je 131 bod ili 0,48 posto, na 27.452 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,48 posto, na 3.335 bodova, a Nasdaq indeks 0,29 posto, na 11.085 bodova.

Pad indeksa posljedica je opreza ulagača uoči prve televizijske debate u utorak veče između republikanskog kandidata predsjednika Donalda Trumpa i njegovog demokratskog protivkandidata, bivšeg potpredsjednika Joea Bidena.

Posljednje ankete pokazuju da Biden vodi na nacionalnom nivou i u mnogim saveznim državama.

„Ova debata ima potencijala da utiče na tržište, pa ulagači nisu voljni znatnije mijenjati pozicije uoči debate. Tržište trenutno pokreću zbivanja u Washingtonu, bilo to fiskalni podsticaji ili predsjednički izbori”, kaže David Carter, direktor u kompaniji Lenox Wealth Advisors.

Na većini azijskih berzi u srijedu su cijene dionica porasle, treći dan zaredom, što se zahvaljuje solidnim makroekonomskim pokazateljima iz Kine, no trguje se oprezno zbog kaotične debate između kandidata za predsjednika SAD-a.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,3 posto, ojačavši treći dan zaredom.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks skliznuo 1 posto, dok su cijene dionica u Singapuru i Australiji pale između 0,7 i 1,8 posto. U Šangaju, Južnoj Koreji i Hong Kongu porasle su, pak, između 0,4 i 1,2 posto.

Podršku tržištima pružio je podatak da je PMI indeks proizvodne aktivnosti u Kini u rujnu dostigao 51,5 bodova, dok je mjesec dana prije iznosio 51 bod.

Izvor: SEEbiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *