Ekonomisti zabrinuti zbog novog razbuktavanja korone: Evropu čeka dvostruki pad

Dodajte komentar

Evropa se sada bori sa drugim talasom virusa korona, koji bi ponovo mogao da nanese značajnu štetu njenoj ekonomiji. Zona eura, područje koje deli jedinstvenu valutu, u drugom tromjesečju 2020. zabeležilo je ekonomski pad od 11,8%, usljed karantina uvedenog zbog pandemije.

Ekonomisti su predviđali oporavak u drugoj polovini tekuće godine, ali sada dovode u pitanje te prognoze. Mnoge Vlade najavljuju nove karantinske mere ili usporeno otvaraju privredu, jer se ponovo suočavaju sa značajnim porastom zaraženih.

Vjerovatnoća dvostrukog pada, odnosno još jedne kontrakcije u četvrtom kvartalu, znatno se povećala – kaže Karsten Brzeski, glavni ekonomista u ING. Očekuje još regionalnih blokada u narednim nedjeljama, poput onih koje su već viđene u Madridu i Lionu.

Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti rekao je da je od 22. septembra u Evropi zabilježeno 2,9 miliona potvrđenih infekcija u Španiji i Francuskoj, a sada se slučajevi na dnevnom nivou povećavaju iznad granice od 10.000. Šta nas čeka krajem godine?

– U četvrtom kvartalu postoji “veliki rizik od dvostrukog pada” – rekao je Kris Vilijamson, glavni ekonomista u IHS Markit. Podaci objavljeni ove nedelje pokazali su da je oporavak u eurozoni zastao u septembru. Fleksibilni kompozitni indeks PMI eurozone (indeks menadžera nabavke) – koji mjeri i proizvodnju i usluge – iznosio je 50,1. Ovaj najnoviji preliminarni broj ukazuje na tromjesečni najniži nivo ekonomske aktivnosti u regionu.

– Kako idemo do četvrtog kvartala, očigledno postoji mnogo više blokada i to će zaista zaustaviti rast – ​​dodao je Vilijamson. Zabrinutost zbog ekonomskog šoka zbog daljih ograničenja odvela je evropske akcije u režim prodaje ranije ove nedjelje. Evidentno je da rizik raste.

Upozorenja su slična za Veliku Britaniju, gde je Vlada najavila u utorak da pabovi i restorani moraju raditi kraće i da ljudi treba da rade od kuće, ako je moguće, umjesto da odlaze u kancelariju. Ekonomisti upozoravaju da će nove mjere ponovo i prvenstveno uticati na sektor usluga i da će to dovesti do usporavanja poslovne aktivnosti u narednim mjesecima.

Britanski naučni savjetnici rekli su da bi dnevno moglo biti 50.000 novih infekcija do sredine oktobra, a najave premijera Borisa Džonsona doživljene su kao direktan odgovor na ta oštra upozorenja.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *