Ilustracija

Još jedna kompanija dobila status povlašćenog proizvođača

Danilovgradska kompanija Zeta enerdži dobila je status povlašćenog proizvođača električne energije za rekonstruisanu malu hidroelektranu Slap Zete, odlučio je odbor Regulatorne agencije za energetiku (RAE). Saopšteno je da status povlašćenog proizvođača važi 12 godina.

Mala hidroelektrana Slap Zete izgrađena je 1952. godine sa instalisanom snagom od 1,2 megavata (MW), a tri godine kasnije u pogon je puštena i Glava Zete, snage 4,5 MW. Oba objekta od 2010. godine posluju u sastavu kompanije Zeta enerdži, koja je zajedničko preduzeće Elektroprivrede i norveške NTE.

Iz EPCG su ranije saopštili da projekti rekonstrukcije dvije male HE Slap Zete i Glava Zete predstavljaju dio investicionog plana elektroenergetske kompanije, sa ciljem dase kroz projekte rekonstrukcije sačuvaju i povećaju kapaciteti već postojećih malih hidroelektrana.

U projekat rekonstrukcije uloženo je preko osam miliona eura, a najavljeno je da će u tehničkom smislu rezultat ove investicije biti povećanje proizvodnje od 30 odsto u odnosu na raniju. Projekat rekonstrukcije obuhvatio je zamjenu kompletne elektromehaničke opreme, kao i sanaciju i adaptaciju kompletne građevinske infrastrukture. Prosječna ostvarena proizvodnja u periodu prije rekonstrukcije iznosila je 14,6 gigavatsata (GWh), dok će sada godišnja proizvodnja iznositi 20,5 GWh.

Check Also

Spajanje banaka planirano za 11. decembar

Spajanje Podgoričke i Crnogorske komercijalne banke (CKB) planirano je za 11. decembar i do tog …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *