Azijska tržišta: Blagi rast indeksa, trgovina oprezna

Dodajte komentar

Na azijskim berzama su u srijedu cijene dionica stabilne, a ulagače, zabrinute zbog usporavanja oporavka ekonomije od korona krize, nije ohrabrio ni jučerašnji rast berzanskih indeksa na Wall Streetu.
MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,1 posto, nakon dva dana pada.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks oslabio 0,4 posto, dok su cijene dionica u Hong Kongu i Južnoj Koreji pale između 0,1 i 0,2 posto. U Šangaju, Singapuru i Australiji porasle su, pak, između 0,1 i 2 posto.

Azijski ulagači su oprezni, premda su jučer cijene dionica na Wall Streetu znatno porasle, po prvi put nakon četiri dana pada.

„Mislim da situacija na tržištu odražava oprez ulagača zbog nekoliko razloga. Pandemija i dalje zabrinjava… dionice kompanija koje nisu iz tehnološkog sektora i dalje su pod pritiskom zbog Covida-19”, kaže Moh Siong Sim, analitičar u Bank of Singapore.

Jučer su na najvećoj svjetskoj berzi najviše porasle cijene dionica u potrošačkom i sektoru informacionih tehnologija.

Pritom je cijena Amazon.coma skočila 5,7 posto, dok su dionice Microsofta, Applea, Facebooka i Alphabeta poskupile više od 1,6 posto.

No, kretanje američkih terminskih indeksa ne uliva povjerenje. Nakon jučerašnjeg skoka za 1,7 posto, terminski Nasdaq indeks sada je u minusu 0,5 posto. Terminski Dow Jones i S&P 500, pak, stagniraju, nakon što su jučer porasli 0,5, odnosno 1 posto.

Nesigurnost na Wall Streetu i drugim svjetskim berzama posljedica je daljeg širenja korona virusa, usporenog rasta ekonomije, predstojećih predsjedničkih izbora u SAD-u i nedostatka novih podsticajnih mjera.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *