Španija ne zna šta će sa milijardama eura pomoći

Nakon što je osigurala izdašan dio evropskih sredstava za oporavak od korona-krize, Španija se suočava sa nevjerovatnim problemom.

Naime, oni ne znaju kako da iskoriste sav taj novac, rekli su Rojtersu vladini izvori.

“Ovo nije kriza novca, nego kriza ideja”, rekao je jedan od izvora.

U zemlji koja od 2016. nije uspjela donijeti cjelogodišnji budžet zbog produžene političke paralize, potreba za iznenadnim povlačenjem dodatnom novca je izazov, rekli su izvori.

Španija je izuzetno teško pogođena pandemijom. Od kovida 19 oboljelo je više od 640.000 ljudi, najviše među zemljama zapadne Evrope, a umrlo je više od 30.000 ljudi. Ekonomija je u drugom tromjesečju pala za 18,5 odsto.

Kako bi se oporavila, Španiji je bespovratno dodijeljeno oko 140 milijardi eura iz paketa Evropske unije za oporavak od korona virusa, ukupno vrijednog 750 milijardi eura. To uključuje 43 milijardi eura bespovratnih sredstava samo u naredne dvije godine – što je oko osam odsto godišnje potrošnje.

“Potrošiti taj novac nije lako”, rekao je drugi vladin izvor.

Četiri izvora upućena u upravljanje fondovima rekla su da postoje zabrinutost i nervoza oko toga kako postaviti sistem za preuzimanje tolike količine likvidnosti, prenosi “Index”.

Drugi izvor sa direktnim uvidom u upravljanje fondovima rekao je da su glavni projekti za primanje sredstava već namenski predviđeni i da će se Španija sigurno pridržavati rokova i zahteva koje nameće Brisel.

Evropska komisija preporučila je evropskim vladama da novac iz paketa oporavka troše na zelenu energiju, saobraćaj i ulaganja u digitalizaciju.

Španski premijer Pedro Sančez, koji se na samitima Evropske unije u julu borio za odobrenje fonda za oporavak, stavio je svoj kabinet u poziciju nadzora sprovođenja plana oporavka, a trebalo bi da bude oformljeno i savetodavno tijelo koje čine direktori korporacija, rekao je drugi izvor.

“Trenutni izazov je na koji će se način novac koji stigne u potpunosti iskoristiti. Moraće da postoje projekti s velikom apsorpcijom investicija”, rekao je direktor konsultantske kompanije “Red 2 red” Hose Moises Martin.

Check Also

MF zadovoljno procjenama EBRD, ali očekuju rast od 4,7 odsto

Imajući u vidu dosadašnje rezultate, očekivane povoljne trendove u trećem kvartalu i ostatku godine, a …

Leave a Reply

Your email address will not be published.