Budva

Ništa ni od postsezone, nada u narednu sezonu

Zbog aktuelne epidemiološke situacije i povećanog broja zaraženih u Crnoj Gori, što je izazvalo ograničenje putovanja ka nama, ne možemo govoriti o postsezoni koja bi u nekoj mjeri kompenzovala gubitke turističke privrede ove godine koja je nastala zbog pandemije korona virusa, kazao je Pobjedi državni sekretar u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Damir Davidović.

Imajući u vidu aktuelno epidemiološko stanje, kako je dodao, napori moraju biti usmjereni ka njegovoj sanaciji u iščekivanju zimske turističke sezone i na pripremi naredne ljetnje. Ljetnja bi, kako kaže, trebala da bude znatno bolja nego ova upravo zbog toga što su svi akteri na domaćem i emitivnim tržištima upoznati sa svim što prati epidemija i standardima zaštite koji treba da se primijene.

Tendencije
– Postojale su tendencije iz evropskih emitivnih tržišta i iz regiona da u periodu postsezone turisti u većem broju dođu, ali sa epidemiološkom situacijom koja je aktuelna druge države uvode ograničavajuće mjere za putovanja prema nama i to značajno ograničava mogućnost da u septembru i oktobru nadoknadimo u značajnijoj mjeri gubitke koje imamo – kazao je Davidović naglašavajući da je ova godina vrlo naporna za sve aktere turističke privrede jer je epidemija urušila sva očekivanja i što se tiče i prihoda, posjeta i noćenja u odnosu na realna očekivanja.

– Očekivanja su bila rekordna za ovu godinu kroz najave hotelijera, turoperatera i turističkih agencija. Godina je krenula dobro. Zabilježili smo rast u prva dva mjeseca i pored loših rezultata u zimskim centrima zbog nedostatka snijega, međutim dolaskom pandemije sve se promijenilo – kazao je Davidović navodeći da je ovo problem na koji ne može da utiče niko osim discipline svih u poštovanju mjera.

– Moramo se pridržavati mjera i preporuka Instituta za javno zdravlje, ali se nadamo da će epidemiološka situacija da se smiri kroz disciplinovan odnos svih aktera i građana i da ćemo narednu sezonu dočekati tako što ćemo da je pokrenemo što prije za šta postoje usvojene mjere. Na prvom mjestu implementacija epidemioloških mjera ostaje prioritet zbog pitanja javnog zdravlja u našoj zemlji – tvrdi Davidović.

Očekivali su, kako ističe, snažnu postezonu, po nekim najavama i projekcijama sa početka ljeta, kada se očekivalo smirivanje epidemije u ljetnjim mjesecima, postojala su očekivanja da može biti i snažnija nego prošle godine imajući u vidu da zbog epidemije veliki broj turista je odložio svoje odmore u špicu sezone.

– Međutim, sa epidemiološkom situacijom se desilo to što se desilo i u ovom trenutku treba da radimo za narednu sezonu. Naredne godine se očekuje normalizacija, ali je teško projektovati bilo što imajući u vidu ishod projekcija kretanja pandemije koje su postojale u pripremi ove sezone na globalnom nivou. Ne samo mi nego i teško šta mogu projektovati i međunarodne organizacije koje su u pandemji više puta korigovale svoje projekcije. Pokazalo se da je epidemija pošla u neku drugu stranu i ozbiljno ograničila turistički promet. Već neko vrijeme je jasno koji su to standardi zaštite i da ih se svi moraju pridržavati – kazao je Davidović napominjući da se većina hotelijera u tome ove godine dobro snašla kao i jedan broj ugostitelja. To je i dalje ključni prioritet.

– I svijest turiste je sada drugačija. Oni sada znaju šta trebaju da očekuju, a očekuju sigurnu destinaciju i disciplinovano sprovođenje standarda zaštite, pa očekujemo da će naredna sezona svakako biti mnogo bolja od ove. Nećemo moći da govorimo o rezultatima koje smo imali 2019. ali vjerujem da imamo kapacitete da sa tom odgovornošću i jasnim standardima možemo doprinijeti da 2021. godina bude značajno bolja i da 2022. da govorimo o očekivanju novih rekorda – precizira Davidović.

On napominje i da je sezonalnost u Crnoj Gori još uvijek značajno izražena iako smo prošle godine imali i apsolutne rekorde i u maju i junu i septembru i oktobru, ali podsjeća da u ukupnom turističkom prometu jul i avgust učestvuje sa 600 miliona eura.

Kako je istakao Davidović, iz ove turističke godine izvukli smo, i institucije i privreda i privatni izdavaoci smještaja, pouke i svaka naredna sezona će u planovima sadržati mogućnost da će se neka nova epidemija ili vanredna okolnost možda pojaviti.

– Ključna lekcija u svim segmentima privrede je da ćemo morati da pravimo plan da se slična situacija može opet desiti. Sve aktivnosti treba da budu spremne na taj rizik. I strategije i modele treba da prilagodimo novim okolnostima. Ranije je preovladavajući rizik koji je postojao u globalnom turizmu bio bezbjednosni rizik koji su iskusile neke destinacije, ali on je kod nas minimalan i tu smo prepoznati kao apsolutno bezbjedna destinacija. Pandemija je potpuno novi oblik izazova – kazao je Davidović.

Kada govorimo o gubicima, ove godine, kako je istakao, su veliki.

– Pad turističkog prometa je značajan, za prvih sedam mjeseci smo ostvarili oko 15 odsto turističkog prometa iz prošle godine i kada govorimo o broju turista, noćenjima i naplati boravišne takse – kazao je Davidović napominjući da je u jednom periodu bio značajniji broj gostiju u jednom broju otvorenih hotela, u odnosu na početak ovogodišnje sezone, ali da zbog nižih cijena to nije uticalo na istu profitabilnost u odnosu na ranije. Segment turističkih agencija, prevoznika i drugih manjih povezanih djelatnosti je takođe u ozbiljno teškoj situaciji u najvećoj mjeri zbog nedostatka turista koji su dolazili u Crnu Goru, ali u jednom broju i zbog domaćih potrošača koji zbog ograničenja uslovljenih epidemijom ne mogu putovati u inostranstvo.

Mjere
– Ono na čemu sada radimo je implementacija trećeg seta mjera. Jedan broj javnih poziva definisanih trećim setom biće administrativno spremni ili su već pripremljeni – kazao je Davidović.

U narednom periodu se takođe priprema unapređenje digitalizacije u ovom sektoru.

– Tu moramo napraviti snažan iskorak u digitalizacij turističkog poslovanja i tržišta u Crnoj Gori. Oko 1,5 miliona je opredijeljeno za ove svrhe u narednih dvije godine za projekat e-turist. I digitalni marketing treba biti još veći fokus i mora biti unaprijeđen na svim nivoima kako bi došlo do potrebne razvojne transformacije u pristupu ovom prioritetu u nikad konkurentnijem globalnom digitalnom tržištu. Mi smo mali sistem, moramo da se krećemo kako je ova nova okolnost pokazala prema svim tržištima brže i da inoviramo strategije na tom planu. To je jedan od prioriteta kako bi ostali konkurentni na tržištu Mediterana u skladu sa visokim kvalitetom našeg turističkog proizvoda – zaključuje Davidović.

Motivacija za turoperatore
Davidović naglašava da su za naredni period pripremili principe modela subvencija za turoperatore sa važnih emitivnih tržišta, ali da u ovom trenutku to nije moguće realizovati zbog zatvaranja granica.

– U planu nam je da motivišemo ozbiljne partnere sa važnih emitivnih tržišta da dobiju određeni bonus za svakog turistu koji dođe u Crnu Goru. Da taj turista ostane najmanje sedam dana, da mora da bude dokazano da je aranžman plaćen, porez, boravišna taksa i onda bi ostvarivali pravo na neku subvenciju. Mi smo definisali uslove predloga tog javnog poziva, ali je činjenica da su zatvorene granice i da je epidemiološka situacija u ovom trenutku onakva kakva jeste, tako da to neće biti skorije pokrenuto, ali će biti spremno za realizaciju čim epidemiološki uslovi tj. ozbiljnije ukidanje ograničenja putovanja sa važnih emitivnih tržišta to dozvole – kazao je Davidović.

Izvor: Pobjeda

Check Also

Porasla međunarodna plaćanja u kineskim juanima

Iznos međunarodnih transfera u juanima dostigao je 96,7 biliona (14,14 biliona dolara), što je povećanje …

Leave a Reply

Your email address will not be published.