DFC zvanično otvara kancelariju u Beogradu: Očekuje se “istorijska investicija” Amerike u Srbiju

Ričard Grenel, specijalni izaslanik Donalda Trampa za pregovore Beograda i Prištine, danas će simbolično na konferenciji za medije otvoriti kancelariju američke Međunarodne razvojne finansijske korporacije (DFC)ili (U.S. International Development Finance Corporation), saznaje “Blic”. Koliko će Sjedinjene Države investirati u Srbiju trebalo bi da se zna u toku dana.

Kako kaže izvor “Blica”, Grenel je došao da vidi da li se ušlo u realizaciju onoga što je najavljeno u sporazumu iz Vašingtona.

– Sjedinjene Države nikada nisu investirale više od 400 miliona dolara, a Kosovo je juče dobilo milijardu. Zato Srbija s pravom očekuje više od toga. To bi bio zaista važan znak – kaže izvor “Blica”.

Nije tajna da prioriteti SAD i Srbije nisu isti, kao i da će Amerikanci gurati stavke koje će Tramp moći da iskoristi tokom kampanje za predsjedničke izbore.

– Srbija će, prije svega, insistirati na infrastrukturnim projektima, garantnoj šemi za podršku privredi i mini šengenu. Pored toga, forsiraće priču o poljoprivredi i projektima vezanim za Kosovo i Metohiju – kaže sagovornik “Blica”.

Ričard Grenel je kasno sinoć doputovao iz Prištine u Beograd, a na aerodromu ga je sačekala premijerka Ana Brnabić. Sastanak Grenela i Aleksandra Vučića biće održan danas u 14 sati, posle čega će biti potpisana Zajednička izjava i upriličena konferencija za novinare.

Kako se navodi na zvaničnom sajtu DFC, ova organizacija je zapravo američka razvojna banka. DFC sarađuje sa privatnim sektorom i finansira rješenja za najveće izazove sa kojima se zemlje u razvoju suočavaju danas.

“Ulažemo u različitim sektorima, poput energetike, zdravstva, ključne infrastrukture i tehnologije. DFC takođe omogućava finansiranje za male biznise i žene preduzetnice, kako bi kreirali nova radna mjesta na rastućim tržištima. Naše investicije se drže visokih standarda i poštuju životnu sredinu, ljudska i radnička prava”, navode iz DFC.

Američka institucija podržava tehnički razvoj, daje direktne pozajmice i garancije malim i srednjim preduzećima, a pruža podršku i investicionim fondovima. Učestvuje u projektima u skoro 100 zemalja širom svijeta.

Kada je riječ o Istočnoj Evropi i Evroaziji, među najvećim projektima DFC izdvajaju se širenje trgovine i kapaciteta luka u Gruziji, unapređenje izvoza i bezbjednosti hrane u Moldaviji, modernizaciju prehrambene industrije u ovom regionu, kao i jačanje energetske nezavisnosti u Ukrajini.

Check Also

Kosovo pristupa inicijativi “mini Šengen”

Kosovski premijer, Avdulah Hoti, potvrdio je da će prisustvovati sastanku lidera zapadnog Balkana posvećenom inicijativi …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *