Oblikovanje sjutrašnjice: Ambiciozan cilj Ursule fon der Lajen

Vanredna vremena poput pandemije zahtijevaju i izuzetne govore. Možda je predsjednica Evropske komisije baš tako razmišljala dok ga je pisala. Njen prvi „govor o stanju Unije” bio je izuzetno dugačak i u nekim tačkama izuzetno konkretan. On bi trebalo da u ovim kriznim vremenima ulije izuzetno mnogo povjerenja. Kriza kao šansa – to je bio lajt-motiv predsjednice Komisije, koja je na toj funkciji od decembra 2019. godine.

Ursula fon der Lajen pohvalila je otpornost Evropske unije, koja je na početku pandemije bila prilično slaba. I zaista, brzi dogovor država-članica EU o zajedničkom finansiranju dugova kroz program obnove nevjerovatno je dostignuće, bolje reći revolucija u standardima EU. Može to Evropska unija, ako ima dovoljno pritiska.

Sad je trenutak da iskoristimo taj polet, zahtijeva Fon der Lajen. Neophodne promjene u privredi, digitalizaciji, zaštiti klime, pa čak i veoma kontroverznim migracijama moraju se oblikovati, a ne dozvoliti da ih diktira katastrofa.

Neočekivano velika količina novca u fondovima za obnovu, o čijoj upotrebi će narednih godina da odlučuje i Evropska komisija, predsjednici Fon der Lajen daje neočekivano mnogo moći. A ona želi da je iskoristi. To je u svom govoru jasno stavila do znanja.

Dala je i nekoliko konkretnih smjernica: više od trećine od 750 milijardi eura trebalo bi da ode na investicije za zaštitu klime, 20 odsto je predviđeno za digitalni suverenitet u Evropi, odnosno za skladištenje i obradu podataka, nezavisno od američkih i kineskih koncerna. Istovremeno, Ursula fon der Lajen želi da uvede minimalnu zaradu u cijeloj EU, zdravstvenu uniju sa više nadležnosti u Briselu i siguran digitalni identitet za sve građanke i građane Unije.

Kako bi ojačala slogu unutar Unije, predsjednica Evropske komisije ukazala je na opasnosti spolja. Kritikovala je Rusiju, Kinu i Tursku, i insistirala na nezavisnosti i u odnosu na Bijelu kuću – koju pak izričito odvaja od ostatka SAD.

Razlika između aktuelnog američkog predsjednika i predsjednice Evropske komisije? Za nju ne važi moto „Evropa na prvom mjestu”, ona je za globalnu saradnju. Fon der Lajen nije ostavila prostora sumnji koga bi od januara sljedeće godine željela da vidi u Bijeloj kući. Ona se odvažila da kaže da se nada novom početku u transatlantskim odnosima. I tačan je zaključak koji predsjednica Komisije izvodi iz ponašanja predsjednika Trampa, Bolsenara i Putina tokom pandemije: „Egocentrična propaganda“ više ne pomaže.

Ona je zahtijevala da se konačno dođe do kompromisa kada se radi o raspodjeli potražilaca azila u EU. Takođe se zalaže za napredak na Zapadnom Balkanu.

Oblikovanje sjutrašnjice je ambiciozan cilj krizne menadžerke Fon der Lajen. To je uloga koju nije sama birala, nju je na to primorala pandemija. Njen govor primjeren je izazovima. Čak je upotrijebila i rečenicu koju kao da je prepisala od svog uzora Angele Merkel. „Uspjećemo“, rekla je kancelarka u krizi 2015. godine. „Mi to možemo”, rekla je Ursula fon der Lajen danas. Ljestvicu je podigla prilično visoko i sada mora da je preskoči.

(Deutsche Welle)

Check Also

Turska u samo sedam dana izgubila 4,8 milijardi američkih dolara rezervi

Turska je imala najveći gubitak u rezervama stranih valuta od početka ove godine, a za …

Leave a Reply

Your email address will not be published.