Zapadni Balkan je dio Evrope, ne usputna stanica na putu svile

Zapadni Balkan je dio Evrope a ne usputna stanica na putu svile, poručila je predsjednica Evropske komisije EK Ursula fon der Lajen. Ona je najavila da će EU uskoro predstaviti paket ekonomskog oporavka koji se fokusira na brojne regionalne investicione inicijative.

U svom prvom govoru o stanju unije pred evropskim poslanicima, Lajenova je naglasila da je povjerenje osnova svakog novog partnerstva i da je Evropa spremna da izgradi snažno partnerstvo sa najbližim susjedima, počev od Zapadnog Balkana.

„Odluka od prije 6 mjeseci da se otvore pristupni pregovori sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom je bila zaista istorijska. Budućnost čitavog regiona Zapadnog Balkana jeste u Evropskoj uniji, mi dijelimo istu sudbinu. Zapadni Balkan je dio Evrope, a ne samo usputna stanica na putu svile“, naglaslila je Lajenova u govoru pred evropskim zastupnicima.

Ona je najavila da će EU uskoro predstaviti paket ekonomskog oporavka koji se fokusira na brojne regionalne investicione inicijative.

Ublažavanje posljedica zdravstvene i ekonomske krize, kao i vizija ekonomskog oporavka, borba protiv klimatskih promjena i situacija u susjedstvu Evrope, glavni su elementi govora predsjednice Evropske komisija pred poslanicima Evropskog parlamenta o stanju Unije.

Check Also

Udruženje banaka: Masovni moratorijum nanio bi više štete nego što bi donio koristi

Udruženje banaka Crne Gore reagovalo je povodom inicijative SDP-a i Predloga zakona o odlaganju plaćanja …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *