Wall Street porastao uoči odluka Feda, azijske berze u zelenom

Dodajte komentar

Na Wall Streetu su u utorak berzanski indeksi porasli, drugi dan zaredom, zahvaljujući dobrim ekonomskim pokazateljima i nadi ulagača da će američka centralna banka zadržati podsticajnu monetarnu politiku.

Dow Jones ojačao je 2 boda ili 0,01 posto, na 27.995 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,52 posto, na 3.401 bod, a Nasdaq indeks 1,21 posto, na 11.190 bodova.

Podršku tržištu pružili su dobri makroekonomski podaci koji pokazuju da se najveće svjetske ekonomije oporavljaju od koronakrize.

Na većini azijskih berzi cijene su dionica porasle i u srijedu, peti dan zaredom, zahvaljujući solidnim pokazateljima iz dvije najveće ekonomije i nadi ulagača da će američki Fed zadržati popustljivu monetarnu politiku.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,5 posto, ojačavši peti dan zaredom.

Pritom je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks porastao 0,1 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Južnoj Koreji i Australiji ojačale između 0,1 i 1 posto. No, u Šangaju i Hong Kongu blago su pale.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *