Wall Street porastao uoči odluka Feda, azijske berze u zelenom

Na Wall Streetu su u utorak berzanski indeksi porasli, drugi dan zaredom, zahvaljujući dobrim ekonomskim pokazateljima i nadi ulagača da će američka centralna banka zadržati podsticajnu monetarnu politiku.

Dow Jones ojačao je 2 boda ili 0,01 posto, na 27.995 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,52 posto, na 3.401 bod, a Nasdaq indeks 1,21 posto, na 11.190 bodova.

Podršku tržištu pružili su dobri makroekonomski podaci koji pokazuju da se najveće svjetske ekonomije oporavljaju od koronakrize.

Na većini azijskih berzi cijene su dionica porasle i u srijedu, peti dan zaredom, zahvaljujući solidnim pokazateljima iz dvije najveće ekonomije i nadi ulagača da će američki Fed zadržati popustljivu monetarnu politiku.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,5 posto, ojačavši peti dan zaredom.

Pritom je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks porastao 0,1 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Južnoj Koreji i Australiji ojačale između 0,1 i 1 posto. No, u Šangaju i Hong Kongu blago su pale.

Check Also

Božo Mihailović izabran za predsjednika Odbora direktora Plantaža

U  skladu sa odredbama Statuta održana je konstitutivna sjednica  Odbora direktora,  na kojoj je za …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *