Osnivač kompanije “Nikola” iznosio lažne informacije kako bi uvećao vrijednost kompanije?

Kompanija za proizvodnju električnih automobila “Nikola” mogla bi da se nađe u problemu, nakon što su ona i njen osnivač nedavno optuženi za prevaru.

Prema izveštaju koji su sačinili istražitelji iz kompanije Hindenburg Research, kompanija Nikola je prevara, a njen osnivač iznosio je lažne informacije kako bi uvećao vrijednost kompanije.

Prema njihovim navodima osnivač “Nikole” Trevor Milton je obmanjivao javnost o tehnologijama koje njegova kompanija posjeduje, a sve kako bi sklopio partnerstva za velikim kompanijama. Miltona su takođe optužili za nepotizam. Navodi se, između ostalog, i da kamion Nikola One nikada nije bio u voznom stanju.

Kompanija Nikola je, takođe, lažno predstavljala napore da razviju novu vrstu baterija za upotrebu u električnim vozilima, navodi se u izveštaju.

Izveštaj sadrži i čitav niz drugih tvrdnji o prevarama Nikole i Trevora Miltona, uključujući navodne lažne prikaze Miltona o ranijim kompanijama koje je osnovao i prodao.

Milton je optužbe demantovao i ocjenio da se uopšte ne radi o pravom izveštaju, već da je čitava stvar naručena i da su oni koji su to uradili vođeni pohlepom.

“Nemamo šta da krijemo, opovrgnućemo ove tvrdnje”, napisao je.

“Nikolu su proverile neke od najkredibilnijih svjetskih kompanija i investitora. Na putu smo ka uspjehu i nećemo se pokolebati na osnovu izveštaja ispunjenog obmanjujućim informacijama”, naveli su iz te kompanije.

Iz Hindenburg Research kompanije naveli su da “Nikola” nije odgovorio ni na jedno od 53 pitanja koje su postavili u izveštaju, uprkos najavi da će da pobiju sve što se u njemu nalazi.

Milton je u petak napisao na Tviteru da su Hindenburgova pitanja previše laka, kao i da će uskoro objaviti detaljan odgovor.

Iz Nikole su naveli i da su angažovali advokatsku firmu Kirkland & Ellis kako bi razmotrili dalje korake.

Kompanija Dženeral motors (GM) saopštila je nedavno da kupuje 11 odsto udjela u američkoj korporaciji ”Nikola” koja se bavi proizvodnjom električnih kamiona.

Dvije kompanije će zajedno raditi na kamionu ”Nikola badžer”, čija proizvodnja, kako se predviđa, treba da počne do kraja 2022. godine.

Izvor: B92

Check Also

Božo Mihailović izabran za predsjednika Odbora direktora Plantaža

U  skladu sa odredbama Statuta održana je konstitutivna sjednica  Odbora direktora,  na kojoj je za …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *