Gubitak Željezničkog prevoza dva miliona eura

Dodajte komentar

Kompanija Željeznički prevoz (ŽPCG) je zbog posljedica pandemije korona virusa ove godine izgubila oko dva miliona eura prihoda, saopštio je Pobjedi predsjednik Odbora direktora ove željezničke kompanije Eldin Mucević. On je istakao da je nedavno obnavljanje željezničke linije sa Srbijom veoma značajno za poslovne rezultate ŽPCG, s obzirom na to da se od ukupnih prihoda koje ostvaruje kompanija 50 odsto odnosi na prihode od prodaje karata u međunarodnom putničkom saobraćaju, odnosno na liniji Bar – Beograd.

– Međunarodni putnički saobraćaj je bio u prekidu od 18. marta do 3. septembra. Zbog zatvaranja linije sa Beogradom, odnosno prekida međunarodnog saobraćaja do sada je ostvaren gubitak u iznosu od 743.654 eura. Najveći gubitak zabilježen je u avgustu mjesecu u ukupnom iznosu od 259.927 eura – kazao je Mucević Pobjedi.

Prema njegovim riječima, prethodnih dana prosječan broj putnika koji polazi iz Crne Gore ka Srbiji iznosi 70 putnika. U dolasku, prosječan broj putnika na dnevnom nivou iznosi 80. U ŽPCG su zadovoljni sa obimom prevezenih putnika u prvim danima otvaranja međunarodnog putničkog saobraćaja, imajući u vidu otežane uslove putovanja, prouzrokovane mjerama koje se moraju poštovati u cilju zaštite od kovida-19.

– Imajući u vidu ograničenja koja se odnose na putnike u međunarodnom saobraćaju, a koja su uslovljena pojavom pandemije kovid-19, možemo biti zadovoljni sa početnim interesovanjem putnika, mada je činjenica da je ovaj obim putničkog saobraćaja u odnosu na uporedni period za prošlu godinu značajno manji – rekao je Mucević i dodao da je prosječan broj putnika na dnevnom nivou u septembru prošle godine iznosio 220 putnika u jednom pravcu.

On je naveo da je obaveza za putnike sa teritorije Srbije da za ulazak u Crnu Goru moraju imati važeći PCR ili ELISA test ne stariji od 72 sata, ograničavajuća okolnost po pitanju popunjenosti vozova na ovoj liniji.

– Svakako da bi ukidanje testova dovelo do veće popunjenosti – poručio je Mucević.

On je kazao da trenutno ŽPCG obavlja prevoz na svim linijama u lokalnom putničkom saobraćaju.

– Kada govorimo o međunarodnom putničkom saobraćaju aktivna je noćna linija. U skladu sa interesovanjem putnika, blagovremeno će biti u funkciji i dnevni voz – rekao je Mucević.

On je saopštio da je za prvih šest mjeseci preduzeće ŽPCG ostvarilo gubitak u iznosu od 45.595 eura što je značajno manje u odnosu na isti period prethodne godine kada je ostvaren gubitak u iznosu od 754.065 eura. Ukupni prihodi su iznosili 3.872.911 eura i veći su za 11 odsto u odnosu na uporedni period prošle godine.

-Značajan efekat na poslovni rezultat ima povećanje nadoknade koju ŽPCG ostvaruje putem prava koja proizilaze iz ugovora o obavezi pružanja usluga prevoza putnika od javnog interesa – pojasnio je Mucević.

On je dodao da vrijednost državne pomoći koju ŽPCG ostvaruje pružanjem usluge prevoza definisane kroz ugovor o obavezi pružanja usluga prevoza putnika od javnog interesa iznosi 525.000 eura na mjesečnom nivou.

– U periodu prekida rada kao i tokom cjelokupnog perioda trajanja pandemije, ŽPCG nije dobilo drugi vid pomoći u dijelu izgubljene dobiti, subvencija na zarade – kazao je Mucević.

Prema njegovim riječima, ŽPCG je za prvih šest mjeseci uspio da ublaži gubitak na način da je smanjio ukupne rashode za osam odsto u odnosu na isti period prethodne godine.

– Imajući u vidu globalnu situaciju kao posljedicu pandemije korona virusa ŽPCG je u prvom polugodištu tekuće godine smanjilo aktivnosti u pogledu ulaganja i održavanja voznih sredstava kao i nabavke rezervnih djelova.

Poslovni rashodi za prvih šest mjeseci su redukovani za 315.365 eura u odnosu na uporedni prikaz prethodne godine – precizirao je Mucević.

On je dodao da je pandemija imala presudnu ulogu na poslovanje ŽPCG u tekućoj godini.

-U situaciji i pod uticajem pandemije nije realno očekivati da će kompanija ostvariti pozitivan poslovni rezultat.  Ukupni prihodi od prodaje u prošloj godini su iznosili 3,3 miliona eura. Procjena je da ukupni prihodi od prodaje za ovu godinu neće premašiti iznos od 1,4 miliona eura. U tom smislu već sada možemo govoriti o izgubljenim prihodima koji se procjenjuju na oko dva miliona eura – izjavio je Mucević.

On je ocijenio da trenutna finansijska situacija u ŽPCG nije dobra.

– Sporazumima i protokolima su preuzete obaveze, nastale ranijih godina, u mjesečnom iznosu od 150.000 eura. Ukupno u narednoj godini ŽPCG treba da plati stare dugove od 1,35 miliona eura – rekao je Mucević.

On je naveo da je u prvih osam mjeseci vozovima ŽPCG prevezeno 319.967 putnika što je za 52 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine, kada je prevezeno 665.857 putnika.

– Sa druge strane, broj pokrenutih vozova u prvih osam mjeseci iznosi 7.502 i manji je za šest odsto u odnosu na isti period prethodne godine – kazao je Mucević.

Redovno izmiruju plate, a dug prema PU pet miliona eura

Mucević je istakao da ŽPCG redovno izmiruje sve obaveze prema zaposlenima.

– Trudimo se da redovno izmirujemo tekuće obaveze prema državi po pitanju poreza i doprinosa. Najveći problem za nas predstavlja dug prema Poreskoj upravi iz ranijeg perioda, koji u ovom trenutku sa ograničenim prihodima nijesmo u mogućnosti izmirivati – naglasio je Mucević.

Trenutno dug ŽPCG prema Poreskoj upravi iznosi oko 5,05 miliona eura.

– Preduzeće se trudi da redovno izmiruju tekuće obaveze. Najveći dio duga se odnosi na raniji period. Prosječna obaveza na mjesečniom nivou za poreze i doprinose iznosi oko 125.000 eura – rekao je Mucević.

On je naveo da je prosječan broj zaposlenih kojima je isplaćena zarada za prvih šest mjeseci 377, a prosječna zarada zaposlenih bez poreza i doprinosa iznosi 488,85 eura i niža je za osam odsto od prosječne zarade u Crnoj Gori.

Izvor: Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *