EU najavljuje regulaciju i oporezivanje kriptovaluta

Na neformalnom sastanku Vijeća za ekonomska i finansijska pitanja u Berlinu s ministrima finansija država članica EU razgovarano je o učinkovitom i poštenom oporezivanju i izazovima koje predstavlja digitalizacija 21. vijeka u petak i subotu.

Njemačka, Francuska, Italija, Španija i Holandija od Evropske komisije zahtijevaju stroža pravila za kriptovalute, poput Facebookovog projekta Libra, rekao je njemački ministar finansija Olaf Scholz na marginama neformalnog sastanka. Naglasio je da oni zadržavaju pravo zabrane takvih valuta.

“Postoji jednostavan princip: samo centralna banka, Evropska centralna banka, može imati dozvolu za izdavanje valuta”, citirala je Scholza njemačka novinska agencija dpa.

Naglasio je da projekt Libra ne bi smio ugroziti ovaj princip. Prema njegovim riječima, pet zemalja je vrlo zabrinuto i čeka predloge Evropske komisije u vezi s jasnim pravilima, koja bi poseban naglasak stavila na prevenciju terorizma i pranje novca.

Kritike Libre i sličnih projekata od samog su početka dolazile od vlada, centralnih banaka, regulatora i supervizora finansijskog sistema, kao i od tehnoloških stručnjaka iz cijelog svijeta. Među najglasnijim vladama su Francuska, Njemačka i Italija, koje su prošle jeseni najavile mjere za blokiranje Libre.

Strahovi nekih zemalja od pranja novca su neutemeljeni. Nekoliko studija otkriva da su najveći problem na ovom području tradicionalne fiat valute. Nedavno istraživanje međunarodnog međubankarskog sustava SWIFT takođe je pokazalo da je uloga kriptovaluta u pranju novca često pretjerana, a papirnate ili takozvane fiat valute češće se koriste za pranje novca.

Analitičari pišu da je pranje novca i dalje jedan od najozbiljnijih problema globalnog finansijskog sistema. Samo u Sjedinjenim Državama, prema Ujedinjenim narodima, fiat valute peru između 800 milijardi i 2 biliona dolara godišnje. Kriptovalute zauzimaju izuzetno mali udio ovog “tržišta”.

“Otkriveni slučajevi pranja novca uz pomoć kriptovaluta ostaju relativno mali u poređenju s obimom pranja novca tradicionalnim metodama”, ističe se u studiji.

Prema SWIFT-u, kriptovalute rijetko peru čak i novac stečen cyber napadima i iznudama. Tradicionalne metode, kao što su gotovinske kompanije ili trgovina drogom, češće se koriste.

Očekuje se da će Brisel ovog mjeseca predstaviti prijedloge za regulaciju kriptovaluta.

Check Also

Opština Golubovci računa da Zeta može da zaradi 1,6 miliona

Prema preliminarnim podacima, do kojih je “Dan” došao iz nezvaničnih izvora, studija opravdanosti teritorijalne promjene …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *