Erdogan poručio rejting agencijama: Vaše ocjene su bezvrijedne

Dodajte komentar

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdoğan napao je u subotu međunarodne agencije za kreditni rejting, ističući da njihove ocjene nisu mjerodavne te da se ekonomija zemlje ubrzano razvija.

“Bez obzira čime se bavite, vaše ocjene su bezvrijedne.  Istina je jasna, a činjenice u našim rukama su vrlo različite. Turska je trenutno na ekonomskom vrhuncu – ne na dnu već na plafonu”, naglasio je Erdoğan, govoreći o agencijama za ocjenu rejtinga, piše turski Daily Sabah.

Ove primjedbe uslijedile su nakon što je međunarodna agencija za kreditni rejting Moody's kasno u petak smanjila rejting Turske i rekla da on zadržava negativne izglede.

Moody's Investors Services je u izjavi objavio da je snizio rejting emisija i starijih neosiguranih dugova turske vlade na B2 sa B1. Kako su naveli, smanjenje je rezultat geopolitičkih rizika i stanja platnog bilansa, fiskalnih rezervi i kreditnog profila zemlje.

Pad BDP-a

Turska već dugo kritizkuje međunarodne rejting agencije, navodeći da bi mogle biti subjektivne i s vremena na vrijeme vršiti netransparentne procjene, što bi moglo dovesti do nepravednog smanjenja povjerenja u ekonomije nekih zemalja.

Banke i finansijske institucije u zemlji kupile su 85,05% agencije za kreditni rejting JCR Eurasia, zapečativši dugogodišnji cilj Ankare da se manje oslanja na velike tri globalne agencije.

Turska ekonomija je uspjela da se oporavi bolje od drugih u drugom tromjesečju godine kada je došlo do najtežeg udara pandemija i prošla je bolje od predviđanja, potpomognuta vladinom stimulativnom kampanjom.

Bruto domaći proizvod (BDP) zemlje u periodu april-jun smanjio se za 9,9% u odnosu na godinu ranije, nakon što je u prethodna tri mjeseca porastao za 4,4%.

Očekuju brz oporavak

Ministar finansija i trezora Berat Albayrak rekao je prošle sedmice da svi vodeći pokazatelji govore da je prošlo najgore i da oporavak ekonomije neprekidno ubrzava u trećem tromjesečju, naglasivši da očekuju da će oporavak u drugoj polovini biti u obliku slova V.

Albayrak je rekao da bi rast mogao biti znatno veći od 5% u 2021. ukoliko ne dođe do još jedne velike epidemije.

Druga međunarodna rejting agencija Fitch Ratings prošle je sedmice revidirala naviše svoje projekcije u vezi s ekonomskim rastom Turske i rekla da očekuje smanjenje ekonomije za 3,2% u 2020. godini, što je malo manje u odnosu na prethodnu prognozu od 3,9%, prenosi Biznisinfo.ba.

Također je napravila malu reviziju nagore za globalnu ekonomiju, za koju je agencija rekla da će ove godine pasti za 4,4%, u odnosu na pad od 4,6% koji je projiciran u prethodnom izvještaju u junu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *