Pad indeksa i prometa obilježili sedmicu na Montenegroberzi

Dodajte komentar

Pad indeksa i prometa obilježili su ovu sedmicu na Montenegroberzi. Pokazatelj vrijednosti deset najboljih kompanija MHCE10 pao je 0,9 odsto na 650,38 poena, a indeks MONEKS neznatno na 9.807,49 bodova. Promet iznosi 18,31 hiljadu eura i bio je 319 puta manji od prošlosedmičnog.

Realizovan je kroz 25 transakcija, dok su najveći ud io u prometu imale akcije Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES), i to 32,11 odsto. Dionica CGES-a porasla je 3,9 odsto na 53 centa, prenijela je juče agencija Mina biznis. Gubile su akcije Elektroprivrede (EPCG) 7,7 odsto na tri eura. Iz elektroenergetske kompanije saopšteno je da je u prvoj polovini godine ostvarila neto dobit od 2,1 milion eura.

Akcija Crnogorskog Telekoma pala je jedan odsto na 1,04 eura, a Solane “Bajo Sekulić” blago na 1,5 eura. Ove sedmice je u žiži interesovanja bila kompanija “Plantaže”, čija je dionica porasla 2,4 odsto na 8,2 centa. Državna revizorska insitucija (DRI) dala je negativno mišljenje na revizije godišnjeg finansijskog izvještaja Plantaža za 2018. godinu i usklađenosti poslovanja kompanije sa zakonskim i podzakonskim propisima. Akcije kompanije Plantaže su od četvrtka, odlukom Montenegroberze, izdvojene na poseban segment za promatranje. Time se, kako je navedeno, potencijalnim investitorima skreće posebna pažnja da se u toj kompaniji nešto dešava i da pojačaju svoju pažnju. U obavještenju na sajtu berze navodi se da je ta odluka donijeta u skladu s pravilima Montenegroberze, a razlog je davanje negativnog mišljenja od DRI na finansijsku reviziju i reviziju pravilnosti emitenta.

Dionica Zetatransa i Hotelske grupe (HG) Budvanska rivijera ostale su na prošlosedmičnih 76 centi, odnosno 5,2 eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *