Da li je Google upravo odlučio da oduva fakultetske diplome zauvjek?

Google je nedavno saopštio novosti koje bi iz korijena mogle da promijene budućnost rada i visokog obrazovanja.

Tehnološki gigant pokreće profesionalne kurseve čije će pohađanje potpuno osposobiti polaznike za rad na traženim IT poslovima. I to za šest mjeseci.

Ovi kursevi, koje ova kompanija naziva Google Career Certificate, podučavaju osnovne veštine koje će pomoći ljudima da odmah pronađu posao, a osmišljeni su da budu završeni za oko šest mjeseci.

“Fakulteti su nedostupni mnogim Amerikancima, a ne bi trebalo da imate ni fakultetsku diplomu da biste imali ekonomsku sigurnost. Potrebna su nam nova, dostupna rešenja za obuku za posao kako bismo pomogli Americi da se oporavi i obnovi. Pri zapošljavanju kod nas, mi ćemo ove nove sertifikate tretirati kao ekvivalent četvorogodišnjoj diplomi za srodna zanimanja”, piše Kent Valker, stariji potpredsjednik globalnih poslova u Googleu.

Google nije naveo tačno koliko će koštati novi kursevi, ali sličan program koji kompanija nudi na internet platformi za učenje Coursera, profesionalni sertifikat Google IT podrške, košta 49 dolara mjesečno. Po toj cijeni, šestomjesečni kurs koštao bi nešto manje od 300 dolara.

Pored toga, Google je rekao da će finansirati 100.000 stipendija na osnovu potreba.

Ovakav potez jedne veoma respektabilne kompanije ima veliki potencijal da promjeni budućnost obrazovanja i rada.

Nabavite sertifikat, pronađite posao

Jedna od glavnih kritika visokog obrazovanja godinama je ta što univerziteti ne podučavaju studente na pravi način vještinama koje su im potrebne na radnom mjestu, i ostavljaju ih u dugovima godinama dok se bore da vraćaju studentske kredite (prije svega u Americi).

Nasuprot tome, Google tvrdi da će njihovi kursevi, koji bi koštali delić tradicionalnog univerzitetskog obrazovanja, pripremiti studente da odmah nađu posao u visoko plaćenim oblastima.

Tri nova programa koja Google nudi, zajedno sa srednjom godišnjom platom za svaku poziciju (prema navodima Googlea), su: Data Analyst (93.000 USD), Project Menager (66,000 USD) i UX Designer (75.000 USD).

„Pokrenut tokom 2018. godine, program Google IT sertifikata postao je najpopularniji sertifikat na Courseri, a hiljade ljudi su pronašle nove poslove i povećale zaradu nakon završetka kursa“, kaže Valker.

Nakon završetka programa, Google obećava podršku i u traženju posla.

Početkom ove jeseni kompanija će ponuditi svoj sertifikat za IT podršku u srednjim školama širom SAD-a.

Lekcija za vlasnike preduzeća

Iako se tradicionalne diplome i dalje smatraju neophodnim u oblastima poput prava ili medicine, sve više poslodavaca napominje da ih više ne doživljava kao obavezne – Apple, IBM i Google, Tesla…

Istina je da je tradicionalno visoko obrazovanje možda potrebno za neke pravce karijere, ali za druge nije ni neophodno ni praktično. Googleova alternativa ne samo da košta dio tradicionalnog školovanja na fakultetima, već može da se završi i u mnogo kraćem vremenu – i može bolje opremiti vještinama ljude za posao koji traže.

Naravno, ono što Google nudi nije baš novo. Na neki način novi program podsjeća na druge vrste obuke koje postoje već godinama, kao što su stručno obrazovanje ili programi prekvalifikacija. Razlika je u tome što je Google respektabilna kompanija, njegov sertifikat se može lako prepoznati i prihvatiti u kompanijama i industrijama, slično kao što je i sa pojedinim fakultetima.

Onlajn sertifikati mogli bi da pomognu poslodavcima da prošire bazu svojih zaposlenih, otvarajući mogućnost da pronađu neiskorišćeni talent na neobičnim mjestima. Takođe ćete podstaći emocionalnu povezanost sa potencijalnim kandidatima. Na kraju krajeva, ako je njihovo iskustvo obrazovanja u vašoj kompaniji pozitivno, gdje mislite da će se prvo prijaviti za posao?

Dakle, ako ste poslodavac ili menadžer za zapošljavanje, zapitajte se:

Da li je vrijeme da preispitamo šta tražimo od potencijalnih kandidata za posao, da eliminišemo obavezu četvorogodišnjih studija?

Možemo li da iskoristimo obrazovne programe poput onih koje nudi Google.

Ili, još bolje, imamo li resursa da dizajniramo sopstvenu obuku, da pomognemo povećanju baze kvalifikovanih kandidata i istovremeno obezbijedimo dodatni izvor prihoda za naše poslovanje?

Da li kurs zaista može da zamijeni fakultet?

Mnogi će izraziti zabrinutost da će nedovoljno poslodavaca cijeniti Googleov program sertifikata, da diplomci vjerovatno neće dobiti posao u Googleu…

I to je tačno. Ključ Googleovog programa da postane privlačan i dobije podršku kompanija koje isto razmišljaju kao i Google kada je obrazovanje u pitanju.

I mnogi su to već učinili. Na primjer, Google je osnovao konzorcijum od preko 50 poslodavaca koji mogu da zaposle maturante Googleovog programa sertifikata, i pozvao diplomce da direktno razmijene svoje podatke sa navedenim poslodavcima.

Neki od poslodavaca koji učestvju su: Walmart, Intel, Sprint, Bank of America, PNC, Best Buy, H&R Block, Hulu, Infosys, Sam’s Club.

Google tvrdi da su njegovi sertifikati “osmišljeni tako da pomognu ljudima da pronađu posao u bilo kojoj kompaniji, u bilo kojem sektoru“. Kompanija trenutno poziva poslodavce svih veličina sa različitim potrebama zapošljavanja da se prijave za prisustvo u konzorcijumu.

Ovo je samo početak. I ne uključuje ostale kompanije koje su u mnogim svojim opisima poslova već odustale od zahtjeva za diplomom fakulteta, uključujući Apple i IBM.

Izvor: BIZLife.rs

Check Also

Statis u partnerstvu sa kraljevićima iz Emirata, moguć ulazak Alfa Dabi fonda u Sveti Stefan

Alfa Dabi Holding (Alpha Dhabi), investicioni fond kraljevske porodice Al Nahijan iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, …

Leave a Reply

Your email address will not be published.