MMF: Još se ne nazire kraj korona krize

Međunarodni monetarni fond (MMF) upozorio je da kriza korona virusa „još uvijek nije gotova“, ističući potrebu za multilateralnom saradnjom kako bi se obezbjedile adekvatne zalihe vakcine kada ona bude proizvedena.

U teksu objavljenom u časopisu Foreign Policy, direktorka MMF-a Kristalina Georgieva i glavna ekonomistkinja Fonda Gita Gopinat navode da je aktuelni ekonomski oporavak od krize rezultat brze primjene mjera podrške država centralnih banaka neviđenih razmjera, ali da će biti potrebno da se ulože dodatni napori, prenosi Rojters.

„Oporavak je i dalje vrlo krhak i neujednačen po regionima i sektorima. Da bi se obezbjedio nastavak oporavka, od ključnog je značaja da takva podrška ne bude preuranjeno obustavljenja“, ocenjuju Georgieva i Gopinat u članku.

Bolest Kovid-19, izazvana novim korona virusom, odnijela je 900.000 života širom svijeta, a MMF procjenjuje da će ukupni troškovi krize dostići 12 hiljada milijardi dolara do kraja 2021. godine, zbog čega će zemljama sa niskim prihodima vjerovatno biti potrebna kontinuirana finansijska podrška. MMF je obezbjedio hitno finansiranje za 75 zemalja, među kojima je 47 država sa niskim prihodima, i najavio da je spreman da obezbjedi podršku za širi spektar zemalja sa srednjim dohotkom.

Osim podrške radnicima i preduzećima i ulaganja u sprečavanje globalnog zagrijevanja i zaustavljanja rasta nejednakosti u svijetu, lideri MMF-a poručuju da vlade moraju da sarađuju na međunarodnom nivou kako bi se zdravstvena kriza okončala.

Do 8. septembra ove godine, u procesu razvoja je bilo najmanje 128 vakcina, od kojih je 37 već u fazi testiranja na ljudima, pišu Georgieva i Gopinat, koje prognoziraju da postoje 90-procentne šanse za uspješan razvoj takvog proizvoda.

Dodale su da je globalna saradnja neophodna kako bi se obezbjedila blagovremena proizvodnja, odgovarajuće zalihe za sve zemlje, bez obzira na njihova finansijska sredstva, i pravedna distribucija vakcina.

„Neujednačena raspodjela bi mogla da poboljša ekonomske prilike u zemljama koje prve obezbede vakcinu, ali ih neće zaštititi od slabe tražnje trgovinskih partnera iz zemalja koje će se bez vakcine mučiti sa ekonomskim oporavkom“, zaključuje se u tekstu.

Check Also

Počinje prodaja savitljivih LG OLED televizora

Nakon nekoliko godina testiranja i prikazivanja po sajmovima, LG je konačno zvanično počeo prodaju svojih „urolanih“ …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *