Jesu li pregovori dvije španske banke uvod u talas velikih M&A bankarskih poslova?

Dodajte komentar

Analitičari često argumentiraju slučaj spajanja i preuzimanja kao način povećanja povrata na kapital, ali rukovodioci banaka obično su oprezniji ukazujući na rizike od spajanja, posebno prekograničnih.

Ne zaboravimo strašnu listu izazova s kojima se suočavaju evropske banke – najniže kamatne stope, loši zajmovi nagomilani od pandemije povrh onih koje još imaju iz finansijske krize, veće usklađenosti i kapitalni troškovi, izazov nove tehnologije. Kao rezultat, evropske banke imaju najmanji prinos na kapital u bilo kojoj regiji od 6,71%, što je upola manje u odnosu na Sjevernu Ameriku, prema The Banker Database.

Regulatori se više brinu zbog negativnih rizika nego zbog dobitaka, no Evropska centralna banka je u julu signalizirala pragmatičniji pristup na temelju toga da poslovi imaju potencijal za jačanje finansijskog sistema, izvještava The Banker.

Čini se kao da su španske banke pažljivo slušale. CaixaBank i Bankia koje zauzimaju treće i četvrto mjesto na ljestvici španskih banaka po Tier 1 kapitalu objavile su da su u pregovorima o spajanju.

Potencijalni spojeni subjekt imao bi najveći udio na domaćem tržištu u zajmovima i depozitima – 28% i 30%, u usporedbi s 19% za zajmove i 20% u depozite za Santander, prema Berenbergovim podacima – ali i dalje bi zaostajao za Santanderom i BBVA u Tier 1 odnosom. Ove dvije posljednje banke imaju velike međunarodne operacije.

Veliko je pitanje, dakle, je li ovaj dogovor, ako se dogodi, jednokratni ili početak šire konsolidacije prvo unutar evropskih zemalja, a zatim i širom eurozone. Čini se izglednijim više dilova u zemlji, a u Španiji bi se mogli ponovo pokrenuti razgovori iz prošle godine o spajanju između Unicaje i Liberbanka, a Sabadell bi mogao odgovarati Santanderu jer obje banke posluju u Velikoj Britaniji. Međutim, Santander je rekao da trenutno ne gleda na akvizicije, prenosi Indikator.ba.

Ali prekogranični dogovori su druga stvar. Manje je prostora za sinergije i uklanjanje troškova, a izazovi u povezivanju različitih IT sistema su ogromni. Nadalje, prekograničnim poslovima zaista treba kompletna evropska bankarska unija prije nego što počnu imati više smisla.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *