Vlada u julu naplatila 134, a potrošila 190 miliona eura

Vlada je u julu imala 134,2 miliona eura prihoda, dok je u istom mjesecu potrošila 190,2 miliona eura, odnosno samo u tom mjesecu ostvaren je deficit od 56 miliona eura, pokazuju podaci Centralne banke o stanju državnih finansija u tom mjesecu.

Nedostajući iznos novca u julu obezbijeđen je trošenjem depozita od prethodnog zaduženja države, kao i iz novih zaduženja.

Državni budžet je u julu prošle godine imao prihod od 174 miliona eura, 40 miliona više nego sada, što je pad od 23 odsto.

Rebalansom budžeta iz juna ove godine, Vlada je očekivala lošije ekonomske rezultate kao posljedice epidemije korona virusa, pa je predvidjela prihode u julu u visini 149,7 miliona eura, ali su oni bili niži za još 15,5 miliona eura.

Od poreza na dodatu vrijednost u julu se u državnu kasu slilo 43,4 miliona eura, dok je Vlada očekivala do će od ove dažbine dobiti 60,3 miliona eura.

Prošle godine u julu naplata PDV-a je vrijedila 71,6 miliona eura. U poređenju s istim mjesecom prošle godine, prihod od PDV-a je pao za 40 odsto.

Izvor: Vijesti

Check Also

Mastercard i PayPal omogućili Instant Transfer na osam evropskih tržišta

Nakon uspješnog lansiranja u SAD-u i Singapuru, Mastercard i PayPal proširuju dostupnost svoje Instant Transfer …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *