AstraZeneca prekinula testiranje vakcine protiv korone zbog neobjašnjive bolesti

Dodajte komentar

Farmaceutski div AstraZeneca objavio je da je odložio testiranje vakcine protiv tog virusa zbog neobjašnjive bolesti jednog učesnika testiranja.

“Kao dio tekućih kontrolisanih globalnih ispitivanja vakcine protiv oksfordskog koronavirusa pokrenut je naš standardni postupak pregleda i dragovoljno smo zaustavili vakcinaciju kako bismo omogućili pregled sigurnosnih podataka od strane nezavisnog odbora”, rekla je Michele Meixell, portparolka kompanije.

“Ovo je rutinska radnja koja se mora dogoditi kad god postoji potencijalno neobjašnjiva bolest u nekom od ispitivanja, dok se istražuje, osiguravajući da održavamo integritet ispitivanja.”

Web stranica zdravstvenih vijesti Stat News ranije je izvijestila da će ispitivanje biti obustavljeno jer je dobrovoljac u ispitivanju pretrpio ozbiljnu štetnu reakciju na lijek.

AstraZeneca je najavila da će osigurati više od dvije milijarde doza vakcineširom svijeta.

Prije nekoliko nedjelja, Evropska komisija platila je 336 miliona eura da osigura barem 300 miliona doza potencijalne vakcine za covid-19 koje razvija britanska farmaceutska kompanija AstraZeneca. Brisel je potpisao sporazum u ime zemalja Evropske unije za nabavku 300 miliona doza potencijalne vakcine. Postoji mogućnost da se naruči dodatnih 100 miliona, rekao je portparol.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *