Maraš: U izvještaju DRI iskazani podaci koji su dio poslovne tajne

Izvršna direktorica Plantaža Verica Maraš je u izjašnjenju na izvještaj DRI navela da su u njemu detaljno iskazani podaci koji su dio poslovne tajne. Ona smatra da je utvrđivanju cijena koštanja u izvještaju dato najviše prostora, prenosi Pobjeda.

“Ovome ćemo morati posvetiti posebnu pažnju na sastanku, s obzirom da se radi o podacima koji su dio poslovne tajne kompanije i dostupni su vrlo uskom krugu zaposlenih, odnosno vlasnika – članova Odbora direktora. Revizoru su dati kompletni podaci radi utvrđivanja cijene koštanja i smatramo da određene neusaglašenosti koje su navedene u izvještaju nijesu materijalno zčacajne u krajnjem efektu”, rekla je Maraš.

Ona smatra da je nepotrebno u javnom izvještaju iznijeti podatke kao što su analitika kupaca po kontima, po starosti, kao i koliko je odobreno knjižnih odobrenja, jer je poslovna politika prodaje definisana ugovorima sa kupcima koji nijesu javni i dio su poslovne tajne.

Maraš je kazala da je naplata potraživanja obezbijeđena garancijama, mjenicama, dok je 77 odsto spornih i sumnjivih potraživanja utuženo.

Iz Plantaža su zamolili da se tabela obaveza za dividendu isključi iz javnog izvještaja, jer ima interni značaj i karakter, a i postoje objektivne okolnosti.

Ona je dodala da je potrebno obavezno ukloniti kompletno poglavlje stimulacije i popusti, jer je to, kako kaže, dio poslovne tajne i ne smije biti u javnom aktu.

Maraš smatra da je u izvještaju previše prostora dato obračunu zarade direktora.

“Takođe, dato je previše prostora obračunu naknada za B. R. i D. P., rekla je Maraš.

Ona je dodala da u Plantažama nijesu saglasni da ne rade pravilno obračun poreza na jubilarne nagrade.

Maraš je imala primjedbu na navode DRI da Plantaže nijesu realno iskazale vrijednost dijela imovine u poslovnim knjigama.

“Primjedbu dajemo iz razloga što smo u vijeku trajanja najvećeg dijela ove imovine, nabavljene u periodu od 1978. do 1982. godine, kad je realizovan projekat „Ćemovsko polje“ vec dva puta procjenjivali i amortizovali ovu imovinu u poslovnim knjigama preduzeća, prvi put do 1993. godine (vrijeme hiperinflacije, kada se finansijski izvještaji nijesu radili niti predavali nadležnim institucijama), ponovo procijenjena 1994. (rađena je nova procjena vrijednosti nepokretne i pokretne imovine, i tu je procjenu radio Institut ekonomskih nauka u Beogradu) i time ponovo amortizovana”, kazala je Maraš.

Ona je saopštila da pravilnikom o sistematizaciji nije sistematizovano radno mjesto FMC menadžera, ali u okviru sektora kontrole kvaliteta i sektora finansija postoji sistem unutrašnjih kontrola koji utvrđuje plan, kontrolu i metodologiju za uspostavljanje finansijskog upravljanja za sprovođenje plana shodno Zakonu o sistemu unutrašneg finansijskog upravljanja i kontrola.

Ona je u izjašnjenju saopštila da je preduzece u međuvremenu donijelo odluku kojom se odobrava upotreba privatnih vozila za službene potrebe.

Prema njenim riječima, Plantaže redovno dostavljaju Ministarstvu finansija kompletan finansijski izvještaj sa svim obrascima i predstavnik Ministarstva, kao predstavnik Vlade, svake godine prisustvuje Skupštini akcionara i glasa za usvajanje godišnjih finansijskih izvještaja.

Maraš je dodala da je tokom prošle godine knjiženje vršeno shodno članu 19 Zakona o računovodstvu.

“Što znači da smo radili u skladu sa pravilima urednog knjigovodstva, što se vidi na karticama u 2019. godini, te vas molimo da ovu nepravilnost i preporuku eliminišete”, poručila je Maraš.

Check Also

Crnogorsko aktuarsko društvo (CAD) organizuje drugi modul seminara na temu Solventnost

Crnogorsko aktuarsko društvo (CAD) organizuje drugi modul seminara na temu Solventnost II pod pokroviteljstvom Agencije …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *