Volkswagen želi da prestigne Teslu do 2023. godine

Volkswagen AG je u mogućnosti je prestigne firmu Tesla Inc., kako u pogledu broja e-automobila, tako i u pogledu razvoja softvera, rekao je u intervjuu za Welt am Sonntag predsjednik radnog vijeća Bernd Osterloh.

– Ako Tesla postavi tri fabrike u kojima se može proizvesti 300.000 do 500.000 automobila, onda govorimo o između 900.000 i 1,5 miliona jedinca. Mi to isto želimo da dostignemo 2023., a vjerovatno ćemo to uspjeti i ranije – rekao je Osterloh.

VW-ova modularna matrix platforma za električni pogon daje proizvođaču ogromnu prednost, jer na njoj može graditi bilo koje vozilo, bilo koje marke, rekao je Osterloh.

Osterloh takođe očekuje da će inženjerska radna grupa Artemis pod rukovodstvom Audijevog izvršnog direktora Markusa Duesmanna uhvatiti korak sa Teslinim tehnološkim napretkom.

Nova „Organizacija softvera za automobile“, u kojoj su povezani svi softverski postupci proizvođača automobila, pravi je korak u ovom smjeru, rekao je Osterloh.

– Njihova je prednost što svoj softver već imaju u automobilima i koriste ga za prikupljanje podataka. Ali ako mi svoj sistem unesemo u svoje automobile, imaćemo mnogo više podataka u kratkom vremenu – naglasio je on.

Check Also

Vrijednost Zooma ove godine porasla za 600 posto, a njegov osnivač udvostručio bogatstvo

Usluge videokonferencija koje nudi Zoom u vrijeme pandemije koronavirusa su značajno porasle. To je ovoj …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *