Više nego duplo uvećan broj emisija državnih obveznica

Dodajte komentar

Vlada Crne Gore, na čijem čelu je premijer Duško Marković, ove godine je uvećala više nego duplo broj emisija državnih obveznica, u odnosu na prošlu godinu. Tokom 2019. godine izvršna vlast se preko tri emisije državnih obveznica zadužila ukupno 72 miliona eura. Ove godine taj iznos se uvećao na 79,6 miliona eura, preko ukupno sedam emisija.

To se može vidjeti u podacima koje je početkom ovog mjeseca objavilo Ministarstvo finansija, na čijem je čelu ministar Darko Radunović. Evidentirano je da uskoro, tačnije krajem oktobra ove godine, na naplatu dospijeva 15 miliona eura, po osnovu emisije državnih obveznica 30. aprila iste godine, sa rokom dospijeća od 182 dana. Zaduživanje ove godine vjerovatno nije okončano sedmom emisijom državnih obveznica zbog velike rupe u državnom budžetu, koja je nastala zbog pojave pandemije novog virusa korona.

Početkom ovog mjeseca “Dan” je objavio da novi ekonomski pokazatelji nisu dobri i da je broj turista značajno smanjen u periodu jula, prema podacima Zavoda za statistiku Crne Gore (Monstat). Konsultantska kuća “Fideliti konsalting” saopštila je ranije da će prema njihovim podacima u ovoj godini faliti 1,1 milijardu eura da se finansijski zatvori godina.

Monstat je objavio podatke o broju turista i noćenja u julu ove god ine i to u kolektivnom smještaju, koji čini svega četvrtinu broja turista. Stvari nisu nimalo lijepe. U Crnoj Gori u julu 2020. godine, u kolektivnom smještaju ostvareno je 82,7 odsto manje dolazaka turistau odnosu na jul 2019. godine. Broj ostvarenih noćenja manji je za 85,5 odsto nego u istom mjesecu prošle godine. Od ukupnog broja noćenja u kolektivnom smještaju, 64,2 odsto ostvarili su domaći, a 35,8 odsto noćenja ostvarili su strani turisti. Ovakvi rezultati pozivaju na hitan rebalans budžeta.

“U ovoj godini će nam faliti 1,1 milijardu eura da finansijski zatvorimo godinu”, pisalo je u ranijoj objavi konsultantske kuće.

Podaci Ministarstva finansija pokazuju da je manjaku državnoj kasi od početka godine do kraja jula dostigao iznos od 271 milion eura, što je za 18,8 miliona ili 7,5 odsto više u odnosu na plan predviđen rebalansom budžeta. Mediji su prije nekoliko dana objavili da su prihodi budžeta za sedam mjeseci bili 881,9 miliona i za 12,3 miliona su manji u odnosu na plan definisan rebalansom, dok su u poređenju s istim periodom za prošlu godinu niži za 116,2 miliona eura.

Niža naplata prihoda prevashodno je rezultat manje naplate poreza na potrošnju, od čega je PDV ostvaren ispod plana za 21,8 miliona, dok je naplata akciza ispod planiranih za 2,9 miliona. Nižu naplatu prihoda dominantno uslovljava pad prometa u unutrašnjoj i spoljnjoj trgovini, što u prvom redu zavisi od turističke sezone, odnosno, ostvarenih prihoda koji se generišu po osnovu dolazaka stranih turista saopštili su prije nekoliko dana iz Ministarstva finansija.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *