Britanija planira da poništi ključne dijelove sporazuma o Brexitu

Britanska vlada planira zakonski okvir kojim će odbaciti ključne dijelove sporazuma o Brexitu čime bi mogla rizikovati kolaps trgovinskih pregovora s Evropskom unijom, objavio je Financial Times prije novog kruga pregovora u ponedjeljak u Briselu.

Očekuje se da će dijelovi zakona o unutrašnjem tržištu, koji će biti objavljeni u srijedu, “ukinuti pravnu snagu dijelova iz sporazuma o povlačenju” u područjima koja uključuju državnu podršku i carine Sjevernoj Irskoj, piše FT u nedjelju.

Izvor je za Financial Times otkrio da bi taj potez mogao “jasno i svjesno” potkopati sporazum vezan uz Sjevernu Irsku koji je premijer Boris Johnson potpisao prošlog oktobra kako bi se izbjegao povratak tvrde granice u regiji.

Pregovori o novim odnosima od 20221. nadalje time ulaze u novu krizu u ponedjeljak pošto je London kazao da bi mogao odbaciti sporazum o razdruživanju ako blok ne pristane na sporazum o slobodnoj trgovini 15. oktobra.

Britanija i EU pregovaraju o budućim trgovinskim odnosima. Ako se sporazum ne postigne do 15. oktobra, obije strane to moraju “prihvatiti i krenuti dalje”, rekao je u nedjelju Johnson.

Ako se sporna pitanja o ribarstvu i državnoj podršci ne budu mogla riješiti, Britanija će s blokom imati trgovinske odnose poput (onih) s Australijom, što bi bio “dobar ishod”, rekao je Johnson.

Međutim, funkcioneri EU upozoravaju London na posljedice.

“Pacta sund servanda (ugovori se moraju poštovati) je temeljni princip međunarodnog zakona. Ako Britanija odluči da neće poštivati svoje međunarodne obveze, to će potkopati njen međunarodni ugled”, rekao je jedan europski diplomata.

Potez su kritikovale stranke s obje strane irske granice.

Check Also

CKB i Podgorička banka pridružuju se i ove godine obilježavanju Nedjelje štednje

Crnogorska komercijalna banka AD Podgorica (CKB) i Podgorička banka AD Podgorica (Podgorička banka), članice OTP …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *