Montenegro Airlinesu iz budžeta isplaćeno 25 miliona eura

Nacionalnom avio-prevozniku Montenegro Airlinesu (MA) isplaćeno je iz tekuće budžetske rezerve 25 miliona eura nekoliko dana pred parlamentarne izbore, koji su održani u nedjelju.

To se vidi iz analitičke kartice Ministarstva finansija o isplatama iz tekuće rezerve u periodu od 23. do 29. avgusta. Novac je 25. avgusta usmjeren MA, pišu Vijesti.

Tom isplatom počelo je sprovođenje posebnog Zakona o ulaganju i konsolidaciji državnog avioprevoznika MA, iako prema saznanjima Vijesti, još nije završeno mišljenje Agencije za zaštitu konkurencije (AZK) po pitanju legalnosti državne pomoći nacionalnoj avio-kompaniji, koja je predviđena posebnim zakonom.

Iz MA su početkom maja kazali da je sprovođenje posebnog zakona privremeno odloženo zato što se radi dodatna analiza opravdanosti ulaganja u tu državnu firmu, koja treba da posluži kao osnova za izjašnjavanje AZK-a.

Prema nezvaničnim informacijama lista, mišljenje AZK-a trebalo je dabude tokom ovog mjeseca.

U ovogodišnjem budžetu 66 miliona eura je ostavljeno u tekućoj budžetskoj rezervi za promjenu posebnog zakona za MA. Ministarstvo finanasija je u decembru amandmanski djelovalo da se za tu sumu poveća stavka u budžetu, pa je budžetska rezerva u konačnom iznosila 88,5 miliona eura. Nakon rebalansa u julu, ona je uvećana na 133 miliona eura, a dodatno uvećanje je namijenjeno za suzbijanje pandemije koronavirusa.

Check Also

CKB i Podgorička banka pridružuju se i ove godine obilježavanju Nedjelje štednje

Crnogorska komercijalna banka AD Podgorica (CKB) i Podgorička banka AD Podgorica (Podgorička banka), članice OTP …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *