Merkel: Njemačka je odlučna da dovrši Sjeverni tok 2 uprkos američkom pritisku

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da je njemačka vlada odlučna da dovrši izgradnju plinovoda Sjeverni tok 2, uprkos pokušajima Sjedinjenih Država da zaustave taj projekt, prenosi poslovni list Handelsblatt.

Merkel je odlučnost u pogledu dovršetka gasovoda istakla tokom posjete svojoj izbornoj jedinici na sjeveru Njemačke, govoreći o sankcijama koje je Washington uveo učesnicima izgradnje toga gasovoda koji bi u Njemačku i na šire evropsko tržište trebalo da doprema 55 milijardi prostornih metara prirodnog gasa  iz Rusije.

“Ne smatramo eksteritorijalne sankcije, odnosno one koje prelaze teritoriju Sjedinjenih Država, legalnim”, rekla je Merkel u Stralsundu.

Sjeverni tok 2 važan je za njemačku saveznu državu Mecklenburg-Vorpommern, u kojoj je kancelarkina izborna jedinica. Na primjer, cijevi potrebne za izgradnju projekta isporučuju se iz male luke Sassnitz, a nakon završetka gradnje očekuje se da ruski gas stigne u obalni grad Lubmin.

SAD tvrdi da bi Sjeverni tok 2 povećao energetsku zavisnost EU od Rusije, dajući Moskvi moćnu političku polugu na evropskom kontinentu i alat za potencijalno prekidanje snabdijevanja energijom.

Kritičari optužuju SAD da pokušava prisiliti saveznika Njemačku na kupovinu prirodnog gasa iz SAD-a po višoj cijeni nego od Rusije.

SAD su prošle godine započele s uvođenjem sankcija za projekt Sjeverni tok 2. Prošli mjesec, tri američka republikanska senatora napisala su pismo lučkom operateru u Sassnitzu u kojem ga upozoravaju da bi mogao biti podvrgnut “razarajućim” sankcijama zbog pružanje robe, usluga i podrške za gradnju gasovoda. Te takozvane “sekundarne sankcije” mogle bi značiti ekonomsku propast za tu luku.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov juče je izjavio da Rusija dijeli stav evropskih partnera o čisto komercijalnoj prirodi projekta gasovoda Sjeverni tok 2 i protivi se pokušajima njegova korištenja u političkim igrama, prenosi SEEbiz.

Prema njegovim riječima, pod izgovorom osiguranja evropske energetske sigurnosti, SAD želi Evropi da nametne svoj skuplji gas umjesto ruskog.

Lavrov je skrenuo pažnju i na, po njegovoj ocjeni, nelegitimne pokušaje ometanja sprovođenja projekta Sjeverni tok 2 izricanjem jednostranih sankcija.

“Samo sankcije koje je nametnulo Vijeće sigurnosti UN-a su legitimne”, naglasio je, a “sve drugo su pokušaji potkopavanja međunarodnog prava i načela Povelje UN-a koja poziva na saradnju u rješavanju bilo kakvih problema”, rekao je.

Check Also

Erste banci uručen treći uzastopni certifikat Employer Partner

Erste Bank AD Podgorica (Erste banka) je treći put uzastopno nagrađena Employer Partner certifikatom potvrdivši …

Leave a Reply

Your email address will not be published.