Smanjenje PDV-a u Njemačkoj dalo rezultate

Potrošačke cijene u Njemačkoj su pale u avgustu na godišnjem nivou prvi put u posljednjih više od četiri godine zbog smanjenja PDV-a, kao jedne od mjera u okviru vladinog paketa podsticaja za oporavak najveće evropske ekonomije od posljedica epidemije koronavirusa.

Savezni zavod za statistiku, Destatis, objavio je da je harmonizovana stopa inflacija, radi uporedivosti s podacima o rastu potrošačkih cijena u drugim zemljama-članicama Evropske unije, pala u avgustu za 0,1 posto na godišnjem nivou nakon stagnacije u julu, prenosi Rojters.

Poslanici donjeg doma parlamenta Njemačke podržali su u krajem juna paket stimulativnih mjera, koji obuhvata i smanjenje poreza na dodatu vrijednost (PDV) sa 19 na 16 posto koje je počelo da važi 1. jula.

Na pad stope inflacije, izmedju ostalog, uticalo je smanjenje PDV-a koje je stupilo na snagu 1. jula 2020., navodi se u saopštenju Destatisa.

U odnosu na prethodni mjesec, njemačka inflacija je u avgustu potonula za 0,2 procenta, prema harminizovanim podacima.

Ciljana stopa rasta inflacije Evropske centralne banke je neznatno ispod 2,0 posto za eurozonu, podsjeća se u infromaciji.

Check Also

Dodatnih 200 promo kodova za korisnike aplikacije MojNovčanik

Zbog velikog interesovanja Hipotekarna banka i Mastercard, za najbrže korisnike aplikacije MojNovčanik, poklanjaju dodatnih 200 …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *