Sjeverna Makedonija ukidaj porez na dohodak za zaposlene u IT sektoru

Digitalizacija je suštinski proces da bi ekonomija postala efikasnija, a kvalitet života porastao, piše u predlogu Plana rada Vlade Sjeverne Makedonije.

Cilj im je da ekonomija postane konkurentnija, kroz domaće i strane investicije, a poseban akcenat se stavlja na razvoj inovacija.

Makedonska vlada ulaže napore da, do kraja svog mandata 2024. godine, dovede godišnji rast na četiri procenta, a dio tih napora će značajno uticati i na IT sektor, piše Startit.

Kroz izmjenu poreske politike, za ovaj sektor će važiti drugačiji uslovi. Tačnije, za zaposlene u IT sektoru porez na dohodak bi do 2023. trebalo da bude sveden na nulu. Plan je da on sa dosadašnjih 10 odsto, sljedeće godine bude smanjen na pet, a u 2021. na tri procenta.

Uz to će ekonomska politika biti usmjerena na razvoj inovacija i ulaganja u tehnološki razvoj, jer u tome vide šansu za željenu transformaciju ekonomije. Do kraja 2020. godine biće završen proces analize i preporuka za dalje jačanje Fonda za inovacije i tehnološki razvoj.

Cilj je da Sjeverna Makedonija postane regionalni akcelerator za novoosnovana preduzeća, prije svega startape, pošto se naglasak stavlja na mogućnost brzog rasta. Ideja im je da nakon prvih šest mjeseci taj regionalni akcelerator otvore i za zemlje Zapadnog Balkana.

Vlada će nastaviti da ulaže u naučno-tehnološki park koji je započeo sa radom u martu 2019. godine kako bi u potpunosti bio operativan 2025. godine. U bivšem makedonskom selu uspostaviće novoosnovano sjelo, koje će pružiti priliku mnogim mladim ljudima iz zemlje i inostranstva da započnu posao bez potrebe za režijskim troškovima. Slično će učiniti u još pet gradova.

Sam nacrt tamošnji parlament tek treba da usvoji, kako bi počela njegova realizacija.

Check Also

Japan poziva mlade da više piju kako bi napunili državni budžet

Mladi u Japanu ne piju mnogo, ali se vlasti nadaju da će nova kampanja to …

Leave a Reply

Your email address will not be published.