Auto-put bi mogao koštati još oko 22 miliona eura

Novi naknadni radovi na auto-putu mogli bi koštati još do 22 miliona eura, a preostali radovi teško mogu biti završeni do juna naredne godine”, procijenio je izvor “Vijesti” uključen u realizaciju ovog projekta.

Iz Ministarstva saobraćaja i kabineta predsjednika Vlade Duška Markovića od 6. avgusta ne odgovaraju na pitanja “Vijesti” o dodatnim troškovima i novim rokovima završetka radova, o čemu već četiri mjeseci pregovaraju sa izvođačem radova – kineskom kompanijom CRBC.

Novi aneks ugovora sa CRBC oko trećeg roka za završetak radova i “dodatnih troškova”, prema informacijama “Vijesti”, ostavljen je “za poslije izbora”. Aneks ugovora bi trebalo da se potpiše do kraja septembra, jer je 30. septembar sadašnji rok za završetak radova.

S obzirom na to da je sadašnja vladajuća koalicija izgubila izbore, teoretski nova Vlada bi mogla biti i izabrana do kraja septembra pa bi ona razmatrala aneks. Ako bude žalbi i tužbi nove opozicije na formiranje vlasti, izbor vlade bi mogao biti odlagan do novembra.

“CRBC se u svojim zahtjevima za dodatnim radovima poziva na to da je zbog netačnih podataka koje je dobio od crnogorske strane još dok je ministar bio Ivan Brajović, kao što su geološke podloge i karakteristike terena, imali vanredne rashode i da su određene poslove morali da rade dva puta. Dio tih zahtjeva se pokazuje kao opravdan. Osnovnim ugovorom je predviđeno da naknadni i dodati radovi mogu iznositi do 10 odsto osnovnog ugovora što bi bilo 80 miliona eura. Sadašnjim tumačenjem Ministarstva, izgradnja elektromreža, koju su zaboravili da unesu u osnovni ugovor a koja će koštati 38,3 miliona eura, ne računa se kao dodatni poslovi jer su je ugovorili sa Monteputem i CGES-om. Tako da dosadašnji uknjiženi dodatni radovi sa oko 50 miliona ostavljaju prostor da mogu ubaciti nove dodatne radove do granice predviđene osnovnim ugovorom”, kazao je sagovornik “Vijesti”.

Ukupni ceh

On ukazuje da je moguće da bude potpisan novi aneks ugovora sa CRBC, a da kineska kompanija cijeli posao prebaci na neku domaći kompaniju, kao što je urađeno sa petljom “Smokovac” gdje sve poslove radi podgorički Bemax. Ministar saobraćaja Osman Nurković je u junu ove godine u Skupštini kazao da auto-put neće biti završen ni do 30. septembra, već do juna naredne godine. Prethodni rok za završetak one najveće crnogorske investicije bio je 11. maj prošle godine. Sa novim rokom kašnjenje će biti duže od dvije godine. Prema osnovnom ugovoru, gradnja 41 kilometra auto-puta trebalo je da košta 809 miliona eura. Suma svih dodatnih radova će preći 100 miliona eura, sa iznosima kamata na kredit, kursnim razlikama i ostalim troškovima, konačna cijena bi mogla biti 1,3 milijarde eura.

Iz CRBC su ranije kazali “Vijestima” da su “prvo produženje roka uslovili neophodni radovi kao što su petlja ’Smokovac’, snabdijevanje vodom i trajno napajanje strujom auto-puta”. Međutim, ni petlja ni ovi drugi “naknadni radovi” neće biti završeni do predviđenog roka 30. septembra.

Ozbiljniji građevinski radovi na crnogorskom auto-putu počeli su tek godinu nakon zvaničnog početka radova zbog nepotpune dokumentacije za izradu projekta.

Prema ugovoru, Vlada je imala pravo da od izvođača naplati penale zbog prvog kašnjenja, ali to nije uradila, čime je priznala svoju krivicu. Ni novim aneksom ugovora neće biti penala na štetu CRBC, već će im biti plaćeno za vanredne troškove. Zbog dosadašnjih propusta na ovom projektu niko nije odgovarao.

Predsjednik Vlade u odlasku Duško Marković je u toku izborne kampanje kazao da će naredne godine početi izgradnja nove dionice auto-puta od Meteševa do Andrijevice. Međutim, zbog viskog javnog duga koji dostiže 90 odsto BDP-a, ova investicija neće biti moguća u naredne tri godine, što je i navedeno u dokumentima njegove Vlade.

Izvor: Vijesti

Check Also

MOR: Zaposlene koji rade od kuće treba bolje zaštititi

Zaposleni koji rade od kuće, a čiji se broj dramatično povećao usljed širenja pandemije COVID-19, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *