Slovenački BDP u drugom kvartalu pao 13 odsto, turski 9,9 odsto

Slovenački BDP u drugom tromjesečju opao je za 13 posto na godišnjem nivou, a za 9,6% u odnosu na prethodni kvartal, kao rezultat koronavirusne krize, objavio je u ponedjeljak statistički zavod zemlje.

– U većini komponenata BDP-a zabilježen je visok pad. Domaća potrošnja i unutar nje izdaci za konačnu potrošnju domnaćinstava imali su najveći uticaj na pad BDP-a, naveo je statistički zavod u saopštenju.

Domaća potrošnja smanjila se na godišnjem nivou za 12 posto u apriodu april-jun, kao rezultat pada krajnje potrošnje od 11,8 posto i pada bruto investicija od 12,8 posto. Jedina komponenta finalne potrošnje koja se povećala bili su državni rashodi koji su u odnosu na godinu ranije porasli za 1,5 posto.

Veliki pad spoljne potražnje u aprilu i junu posljedica je pada izvoza od 24,5 posto i pada uvoza od 25 posto. Dakle, trgovinska bilanca negativno je doprinijela 2,1 postotnih bodova dinamici BDP-a u drugom tromjesečju.

U periodu januar-mart slovenski BDP smanjio se za 2,5 posto u odnosu na prošlu godinu i za 4,8 posto u odnosu na prethodno tromjesečje.

BDP je pao 7,9 posto u prvih šest mjeseci u odnosu na isti period prošle godine, saopštio je statistički zavod.

Očekuje se da će se slovenačka ekonomija ove godine smanjiti za oko 7-8 posto pod uticajem pandemije korona virusa, prema prognozama Evropske komisije i međunarodnih finansijskih institucija.

Istovremeno, turski bruto domaći proizvod smanjio se za 9,9 posto na godišnjem nivou u drugom tromjesečju 2020., objavio je u ponedjeljak državni ured za statistiku.

Procijenjen u trenutnim cijenama, BDP Turske porastao je za 1,3 posto, dosegnuvši 1,04 biliona lira (142 milijarde dolara/119 milijardi eura) u periodu april-juni 2020., navodi se u saopšenju TurkStata.

Potrošnja rezidencijalnih domaćinstava u Turskoj smanjila se za 8,6 posto u tri posmatrana mjeseca, u poređenju s istim tromjesečjem prethodne godine.

Krajnja državna potrošnja u drugom tromjesečju smanjila se za 0,8 posto na godišnjem nivou.

U periodu od aprila do juna izvoz robe i usluga smanjio se za 35,3 posto u poređenju sa istim razdobljem prošle godine, dok je uvoz opao za 6,3 posto.

Check Also

Opština Golubovci računa da Zeta može da zaradi 1,6 miliona

Prema preliminarnim podacima, do kojih je “Dan” došao iz nezvaničnih izvora, studija opravdanosti teritorijalne promjene …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *