Montenegro Airlines zabilježio pad prihoda od čak 80 odsto

Dodajte komentar

Zbog izuzetno negativnih razarajućih posljedica korona virusa na poslovanje Montenegro erlajnza (MA), ova kompanija je u prvih sedam mjeseci ove godine u poređenju sa istim periodom prošle godine zabilježila pad prihoda od čak 80 odsto, saopštio je u intervjuu Pobjedi izvršni direktor MA Vlastimir Ristić.

On navodi da u nacionalnoj avio-kompaniji rade na način da ovu krizu tretiraju kao prolaznu, kao izazov koji će prevazići. On je poručio da čekaju na dobre vijesti koje će im pomoći, prije svega na konačnu liberalizaciju saobraćaja sa Srbijom po pitanju zdravstvenih mjera i otvaranje tržišta Rusije za letenje MA. Ristić je saopštio da će MA biti potrebna pomoć Vlade za prevazilaženje posljedica krize. On smatra da je organizovan i odgovoran nacionalni prevoznik Crnoj Gori potreban minimalno na srednji rok, a po njegovom ličnom uvjerenju i trajno. Ristić je naveo da iako je primjena Zakona o konsolidaciji nacionalnog avio-prevoznika iz razloga koji su više administrativne nego suštinske prirode kasnila, Zakon se od skoro počeo primenjivati i MA koristi sredstva iz Zakona prema planu, namjeni i dinamici kako je i određeno. Zakonom koji je usvojen krajem prošle godine predviđena je dokapitalizacija kompanije ulaganjem 155 miliona eura u periodu od šest godina za pokrivanje dospjelih obaveza prema povjeriocima i investicije u razvoj.

POBJEDA: Kakve je efekte pandemija korona virusa imala na poslovanje MA, kao i na ovogodišnje poslovne planove? 

RISTIĆ: Izrazito negativne, a slobodno možemo reći da je kovid-19 imao i još uvijek ima razarajuće posljedice po poslovanje svih činilaca avio-saobraćaja. Poseban problem je što kriza još traje, posljedice su vidljive svakog dana u manjku avio-putnika i redukovanoj tražnji za avio-uslugama. Tako teška kriza, najteža od osnivanja, već pet mjeseci je svakodnevnica rada u MA. Ograničenje i uslovljavanje kretanja ljudi je faktor sa kojim moramo računati i u narednom vremenu, nadajući se ipak da je to na kratak rok. Sve što iskustveno možemo sada izvesti kao zaključak, je da do masovne vakcinacije ovaj problem neće prestati da efektira avijaciju. Stalna fluktuacija i izmjene pravila putovanja su ozbiljan ograničavajući faktor za planiranje poslovnja čak i na kratak rok. Pokušavamo da budemo fleksibilni, kooperativni i brzi u odnosu na potrebe turističke privrede, dobro organizovani i funkcionalini da bi sebi povećali šanse da preživimo ovu krizu. Razrađeni plan rada je svega za par sedmica unaprijed. Prosto, da ne bi rasipali resurse, moramo biti krajnje pažljivi i odgovorni u radu uz vođenje računa da minimum društvenog interesa koji MA mora da slijedi, a to je povezanost države sa svijetom, uvijek bude zaštićen.

POBJEDA: Kakvi su rezultati poslovanja kompanije MA u dosadašnjem dijelu godine? Da li imate procjenu kakvi će biti rezultati poslovanja do kraja godine?

RISTIĆ: Sa žaljenjem možemo reći da je u prvih sedam mjeseci, u poređenju sa prošlom godinom pad prihoda od čak 80 odsto. Umjesto prošlogodišnjih skoro 30 miliona eura neto prihoda (prihodi bez areodromskih taksi), ove godine bilježimo prihod od šest miliona eura. Izgubili smo najznačajnije saobraćajne mjesece u godini, skoro kompletnu ljetnju saobraćajnu sezonu. Ovo samo po sebi, dovoljno govori o poziciji u kojoj se nalazimo. Predikcija konačnog poslovnog rezultata je u ovom momentu realno teško moguća, a za nas bi bila i demotivišuća. Zašto? Zato što želimo da vjerujemo i iz sve snage radimo na način da ovu krizu tretiramo kao prolaznu, kao izazov koji će MA prevazići. Čekamo na dobre vijesti koje će nam pomoći, a tu prije svega mislimo na konačnu liberalizaciju saobraćaja sa Srbijom po pitanju zdravstvenih mjera i otvaranje tržišta Rusije za naše lećenje. Što se to prije desi, biće nam ipak olakšan posao i potrudićemo se da pametno iskoristimo tu priliku.

POBJEDA: Podsjetite na dosad obnovljene avio-linije kompanije MA? Da li ste zadovoljni popunjenošću aviona na tim linijama?

RISTIĆ: Uprkos krizi, MA je pokušao da u ozbiljnoj mjeri ostvari planirani saobraćaj. Za ostvarenje tog plana, osim naše spremnosti, trebalo nam je i malo sreće. Nažalost, nijesmo je imali. Nakon prvog talasa epidemije koji je relativno brzo savladan, uslijedio je drugi, mnogo ozbiljniji koji još uvijek traje. To je uslovilo da privremena dozvola za naše građane da slobodno putuju u EU bude povučena, a da svi državljani EU nakon povratka iz CG, moraju ići u karantin. Takva odluka izazvala je talas otkazivanja putovanja, odustajanja putnika koji su kupili karte i neizbježnu redukciju broja planiranih letova. No, ipak, uspjeli smo da održimo saobraćaj sa Ljubljanom, Frankfurtom, Parizom, Cirihom, Diseldorfom, Kopenhagenom, Hanoverom, Lionom, Londonom, Bečom, Rimom i od skoro i Beogradom. Naravno, redukovan po učestalosti lećenja, ali ipak sačuvan. Opisani uslovi saobraćanja, uslovili su značajno manji broj putnika pa smo špic ljetnje sezone odradili za zimskom popunjenošću, ali u granicama mogućeg, učinili smo što je realno. Važno nam je bilo da sačuvamo prisutnost na emitivnim tržištima, naviku putovanja sa MA za putnike koji su ipak željeli da putuju, sačuvamo i ojačamo povjerenje putnika u MA, da smo dorasli da i u najtežim uslovima obezbijedimo za naše klijente bezbjedno putovanje. Iako je u ovim uslovima jako teško, pa upitno i koliko je ozbiljno, raditi dugoročne planove poslovanja, MA ipak pokušava da sebe i u uslovima krize pokaže i dokaže kao malu, efikasnu i prilagodljivu kompniju čija adaptibilnost je šansa njenom opstanku.

POBJEDA: MA je 19. avgusta obnovio avio-linije sa Srbijom. Koliki je značaj obnavljanja ovih linija za MA ? Kolika je dosadašnja popunjenost aviona MA na linijama za Srbiju?

RISTIĆ: Obnavljanje linije za Beograd, je za MA izuzetno važna okolnost. To je i nama i srpskom prevozniku najbolja regionalna linija, linija čija pouzdanost punjenja ima najkvalitetniju postojanost u vremenskom protoku. Sadašnje putovanje je ozbiljno ograničeno obaveznošću PCR testova kako za državljane Srbije po dolasku u Crnu Goru, tako i za naše državljanje po povratku iz Srbije. Ova mjera je uslovila da imamo ozbiljnu popunjenost samo u dolascima iz Beograda u Tivat, dok na svim ostalim letovima, popunjenost je od 20 do 50 odsto kapaciteta. Ovakav rezultat je u ovim uslovima ostvaren uz naše nastojanje da izuzetno povoljnim cijenama povratnih karata i velikom raspoloživosti avio-sjedišta po tim cijenama, motivišemo potencijalne putnike da putuju. Mali nam je vremenski prozor za turistička putovanja u ovoj sezoni preostao, pa smo željeli da osim doprinosa kvalitetu ukupne turističke ponude, utičemo i na brzo odlučivanje putnika da putuju, zbog povoljnih cijena avio-prevoza.

POBJEDA: Koliko bi vam značilo eventualno ukidanje obaveznih testova za ulazak putnika iz Srbije u Crnu Goru?

RISTIĆ: Najnoviji razvoj epidemioloških prilika kod nas, ali i u Srbiji, nam pojačava nadu da će putovanje ubrzo biti potpuno liberalizovano, što bi za nas bilo veoma značajno i mi bi se potrudili da kvalitetnom zaštitom putnika prije i u toku putovanja, opravdamo povjerenje donosioca odluka i damo doprinos da takva odluka potraje. Do sada uspješno radimo po pitanju svih propisanih mjera i smatramo da nas je stoga EASA opravdano stavila na ne baš dugačku listu kovid bezbjednih avio-subjekata.

POBJEDA: Hrvatski vazduhoplovni analitičar Alen Šćuric je nedavno saopštio Pobjedi da se MA zbog korona krize nalazi u teškoj situaciji i da se MA neće moći izvući bez ozbiljne pomoći države. Da li očekujete državnu pomoć i smatrate li da je Crnoj Gori neophodan nacionalni avio-prevoznik?

RISTIĆ: Svjedoci smo da je u predvečerje kovid krize, osnivač MA, Vlada Skupštini predložila, a Skupština usvojila Zakon o konsolidaciji nacionalnog avio-prevoznika. Ovakva odluka je donešena bez predikcije kovid krize i kao takvu je moramo tretirati. Dakle, Zakon je stabilizacija poslovanja MA za period od 25 godina rada sa otvorenim perspektivama za opstanak i razvoj kompanije. Iako je njegova primjena iz razloga koji su više administrativne nego suštinske prirode kasnila, Zakon se od skoro počeo primenjivati i MA koristi sredstva iz Zakona prema planu, namjeni i dinamici kako je i određeno. Sa druge strane, da stvar bude gora, došla je kovid kriza sa svim svojim posljedicama. I nažalost, moram se složiti sa gospodinom Šćurićem da će MA biti potrebna pomoć osnivača za prevazilaženje posljedica krize. Međutim, na nama je nešto prije toga. Mi treba da u sadašnjem vremenu pokažemo da smo dorasli izazovima, da imamo kapacitete da ih prevazilazimo i uvjerimo osnivača da se kompanijom upravlja promišljeno, preduzetničkom logikom, ali i uz afirmisanje fer pleja ili razumljivije korektnog odnosa prema poslovnom okruženju, ostalim činiocima avio-saobraćaja, dobavljačima, pružaocima usluga, državnim organima i na kraju, ali ne najmanje važno, prema zaposlenima. I da odgovorim do kraja na vaše pitanje, takav, organizovan i odgovoran nacionalni prevoznik je Crnoj Gori potreban minimalno na srednji rok, a po mom ličnom uvjerenju, potreban je trajno. Ne treba da nam se desi ponovo kovid ili slična kriza i evakuacija naših porodica da bi to uočili. To mora biti vidljivo u svakodnevnom radu i doprinosu razvoju Crne Gore, koji dobrom vazdušnom povezanošću, MA ima zadatak da permanentno ostvaruje.

POBJEDA: Kako ocjenjujete ulogu MA za vrijeme prvog talasa epidemije u Crnoj Gori, kada je avionima nacionalnog avio-prevoznika iz inostranstva u Crnu Goru vraćen veliki broj crnogorskih građana?

RISTIĆ: Iako po svom karakteru veoma teška, okolnost kovid epidemije, pogotovu u svojoj prvoj fazi, na samom početku, pomogla nam je da očevidno pokažemo značaj i društvenu funkciju MA, koji je letio kada niko drugi nije. U gotovo pa nemogućim epidemiološkim uslovima, bez provjerenih saznanja o osobinama infekcije i rizicima kojima se u radu izlažemo. Omogućili smo da hiljade naših porodica ne rasuti po svijetu, već zajedno u svojoj zemlji i svome domu, prolaze kroz krizu. MA je dopremao sanitetski materijal u časovima kada su i sati bili od značaja za zaštitu naših građana, a prvenstveno medicinara koji su se direktno suočavali sa rizicima inficiranja. Pokazali smo od kakvog značaja je za državu da ima svoju kompaniju i svoje avione. Koji po društvenom zadatku mogu poletjeti kad treba i đe god treba u bilo koje vrijeme. MA je i tada i sada u službi naših građana i privrede i zadovoljenja njihovih potreba i interesa i ostaće čvrsto posvećen zaštiti društvenog interesa više nego direktnoj profitabilnosti. Takav zadatak, imaju samo nacionalne avio-kompanije. Sve ostale, su osnovane radi generisanja sopstvenog profita, što je svakako legitiman zadatak, ali značaj njihovog prisustva je neuporediv u odnosu na značaj postojanja nacionalnog prevoznika. Moramo u javnosti afirmisati tezu da se značaj avio-kompanije sa nacionalnim imenom, ne mjeri samo bilasima uspjeha njenog poslovanja, već, važnije, njenog doprinosa uspješnom poslovanju privrednih subjekata koji nose i kreiraju ekonomsku zbilju u Crnoj Gori. U našem slučaju, to je u ozbiljnom dijelu turistička privreda, pa je tim značaj svoje avio-kompanije i veći. No, na nama je da se dokažemo i da i radom i ponašanjem, zavrijedimo afirmaciju društvenog značaja i ugleda MA, prvenstveno u domaćoj javnosti.

Rade na pokretanju linije za Kijev

POBJEDA: Da li možete da najavite i nove linije koje se očekuju u narednom periodu?

RISTIĆ: Nastojeći da nas optimizam ne napusti, pokušavamo i priveli smo kraju pregovore sa kredibilnim partnerom sa kojim smo uspjeli da ostvarimo kontakt, da radimo na pokretanju linije za Kijev. Nažalost, po bilateralnom sporazumu između Ukrajine i Crne Gore, ukrajinske kompanije su privilegovane i mogu lećeti kada god žele, gdje god žele u Crnoj Gori i to u čarter ili redovnom prevozu, po njihovoj volji. Sa druge strane MA može da leti samo redovne linije (značajno komplikovanije i skuplje za organizovanje od čartera) i to samo na Podgoricu, a ne i za Tivat i samo za Kijev, a ne i za druge gradove u Ukrajini. No, nismo htjeli da se obeshrabrimo, ovih dana pregovore privodimo kraju, pa možda vas ubrzo i obradujemo viješću da otvaramo novu destinaciju iz Crne Gore sa cjelogodišnjim saobraćajem. Bilo bi važno da u ovim uslovima, učinimo jednu tako dugu i potencijalno važnu liniju mogućom za godinu dana unaprijed! Da bi u ovome uspjeli, osim promišljenog rada trebaće nam i malo sreće. Trudimo se da je zavrijedimo.

MA redovno isplaćuje zarade

POBJEDA: Da li redovno isplaćujete zarade? Da li očekujete da i u narednom periodu budete u mogućnosti da redovno isplaćujete zaposlene?

RISTIĆ: I u ovakvim uslovima, MA je isplaćivao i redovno isplaćuje zarade svojim zaposlenima. U periodu od kada sam u MA, mogu reći da su sve zarade isplaćene u punom iznosu, dakle sa pripadajućim doprinosima na zarade. Imamo zatečeni zaostatak od prva tri mjeseca ove godine u plaćanju doprinosa na zarade, ali se nadam, da ćemo do kraja godine i to uspjeti da podmirimo. U narednom periodu ćemo učiniti sve što je u našoj moći da nastavimo sa ovakvom dinamikom isplate zarada i doprinosa na zarade, jer to smatramo svojom društvenom obavezom. Trudićemo se da manir neredovnog izmirivanja obaveza i državnih davanja, ne ulazeći u okolnosti pod kojima je nastao, ostane iza nas i da afirmišemo novu radnu praksu u našem poslovanju koja će pomoći rehabilitaciji povjerenja javnosti u MA.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *