Izvršni direktor TikToka podnio ostavku zbog Trumpove zabrane aplikacije u SAD-u

Izvršni direktor TikToka Kevin Mayer je odstupio sa ove pozicije nakon što je ovu aplikaciju za dijeljenje videosnimaka predsjednik SAD-a Donald Trump zabranio jer predstavlja prijetnju po američku nacionalnu sigurnost.

Kevin Mayer se TikTok timu pridružio u junu ove godine, a prije toga je bio Disneyjev šef streaming usluga.

“Posljednjih sedmica, kako se političko okruženje oštro promijenilo, značajnije sam razmislio o strukturnim promjenama u korporaciji i šta te promjene znače za globalnu ulogu. Zbog cijele situacije odlučio sam da napustim kompaniju”, stoji u Mayerovom pismu zaposlenima.

On je takođe kazao da je teret koji je bio na njegovim plećima kada je u pitanju vođenje platforme bio mnogo veći od samog upravljanja njom upravo zbog toga što se mora boriti i sa Washingtonom.

Trumpova administracija je ovu kinesku kompaniju optužila kao prijetnju po američku nacionalnu sigurnost i zbog toga su dobili 90 dana da razmisle ili o prodaji platforme američkoj firmi ili će se suočiti sa zabranom u SAD-u.

TikTok je išao na sud kako bi osporio ovu zabranu, a poručuju da je Trumpova odluka zapravo politički motivisana, a ne sigurnosno.

Američki tehnološki gigant Microsoft je potvrdio da nastavlja razgovore o kupovini američkih aktivnosti TikToka.

Check Also

Spajanje banaka planirano za 11. decembar

Spajanje Podgoričke i Crnogorske komercijalne banke (CKB) planirano je za 11. decembar i do tog …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *