Ovo su najbogatije ruske porodice

Dodajte komentar

Porodica Rotenberg posle šest godina ponovo je najbogatija porodica u Rusiji.

Najistaknutija figura ove porodice je Arkadij Rotenberg, građevinski milijarder koji slovi i za bliskog prijatelja ruskog predsjednika.

Njihovo bogatstvo se procjenjuje na 5,45 milijardi dolara i uvećalo se u toku posljednjih godinu dana za 270 miliona dolara i to prije svega zahvaljujući saradnji i prodaji jednog od preduzeća “Gaspromu” za 75 milijardi dolara.

Ova porodica je 2014. već bila na prvom mjestu ove liste i tada je njihovo bogatstvo bilo veće za 100 miliona dolara nego danas.

Na drugom mjestu je porodica Gurjev, vlasnici kompanije “Fosagro”, sa 5,1 milijardu dolara.

Oni su ove godine prvi put uvršteni na listu.

Nekadašnji lideri na ovoj listi, porodica Gucerjev, sada je pala na treće mjesto sa 3,2 milijarde dolara, što je za 2,45 milijardi manje nego prošle godine.

Na to je uticala kriza izazvana virusom korona zbog koje su brojni projekti u oblasti nekretnina značajno izgubili na vrijednosti, a loše se kotira i njihova kompanija “Rusnjeft”.

Slijedi porodica Šajmijev, koja ima udio u grupi TAIF (naftni sektor, hemijska industrija). Riječ je o porodici bivšeg predsjednika Tatarstana, Mintimera Šajmijeva, čiji su sinovi najbogatiji biznismeni u toj republici, prenosi Sputnjik.

Prema podacima “Forbsa”, bogatstvo deset najbogatijih porodica Rusije uvećalo se za 1,5 milijardi dolara i sada ukupno iznosi 26,8 milijardi.

Izvor: B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *