Dolar će još oslabiti, ali neće propasti

Dodajte komentar

Ionako slabi američki dolar mogao bi dodatno oslabiti, ali malo je vjerovatno da će njegova važnost kao svjetske rezervne valute biti ugrožena, smatraju analitičari.

Dolar je imao koristi jer su ulagači poletjeli na sigurna utočišta usred pandemije koja je dovela njegovu vrijednost u martu do maksimuma u posljednje tri i po godine.

Ali sada strategi kažu da je ekonomski oporavak zemlje u pitanju s obzirom na slab odgovor na koronavirus. Dolar je također reagirao na povećani deficit zemlje i izglede da će američke kamatne stope duže ostati niže.

Dolarski indeks pao je prošle sedmice na najniži nivo u 27 mjeseci na 92.477, što je nagli pad s nivoa od 102 u martu. Od tada se se kreće između nivoa 92 i 93.

– Američki brzi ekonomski oporavak u odnosu na eurozonu i Japan više nije zagarantovan, barem tokom sljedećih nekoliko godina, s obzirom na neuspjeh u borbi s virusom. Novi fond za oporavak Evropske unije u iznosu od 750 milijardi eura daje ulagačima više povjerenja u euro kao alternativu – rekao je Patrik Schowitz u JPMorgan Asset Managementu, prenosi BiznisInfo.ba.

– Smanjivanje prednosti njegove kamatne stope čini američki dolar manje privlačnim i gura investitore da razmotre depozite u drugim valutama. Ti se ciklički faktori neće brzo okrenuti i američki dolar vjerovatno ima prostora za daljnji pad – dodaje se.

BlackRock Investment Institute također je rekao da će slabost dolara potrajati u kratkom roku, jer će faktori koji su doveli do nedavnog pada valute i dalje biti prisutni.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *