Azijska tržišta: Indeksi porasli zbog napretka u liječenju koronavirusa

Dodajte komentar

Na azijskim su berzama u ponedjeljak cijene dionica porasle jer su ulagače ohrabrile vijesti o napretku u liječenju koronavirusa, a porasle su i cijene nafte, dok kurs dolara stagnira.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,6 posto, pa je ponovo krenuo prema novom ekordu u šest mjeseci.

Pritom je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks ojačao 0,2 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Australiji, Singapuru, Južnoj Koreji i Hong Kongu porasle između 0,2 i 1,4 posto.

U nedostatku značajnijih ekonomskih vijesti, azijski ulagači fokusirali su se na vijesti o napretku u liječenju koronavirusa.

„Tržište je jutros optimistično zbog razvoja situacije na terapeutskom frontu, nakon što su američke vlasti odobrile korištenje krvne plazme ljudi koji su izliječeni od Covid-19 virusa za liječenje oboljelih. Nije to vakcina kojoj se svi u svijetu nadaju, no to je još jedan korak prema bržem oporavku oboljelih”, kaže Stephen Innes, strateg u kompaniji AxiCorp.

Pozitivno na tržište utiču i rekordi S&P 500 i Nasdaq indeksa na američkim berzama u petak, nakon nešto boljih nego što se očekivalo pokazatelja iz najveće svjetske ekonomije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *