Njemačkoj fali 50.000 njegovatelja

Njjemačkoj trenutno nedostaje 50.000 zdravstvenih njegovatelja, što je problem koji njemački ministar zdravlja Jens Špan želi rešiti radnom snagom iz inostranstva, ali uoči pandemije koronavirusa to nije baš lako, piše Dojče vele (DW).

Nedostatak stručnog kadra u zdravstvu Njemačke bio je veliki problem i pre pandemije koronavirusa. Prema izjavama njemačkog ministra zdravlja Jensa Špana, u sektoru nege nedostaje 50.000 zdravstvenih njegovatelja, brojka koja će se povećati na 300.000 do 2030. godine, procjenjuje Njemački savjet za njegu.

Još od 2013. godine je u toku program Centralnog posredništva za stranu i stručnu radnu snagu (ZAV) u okviru Savezne agencije za rad. Pod nazivom “Triple Win” angažuju se njegovatelji iz inostranstva.

Sredinom 2019. godine ministar Špan otputovao je na Kosovo, a zatim u Meksiko kako bi sklopio sporazume o zapošljavanju. Neposredno prije toga osnovao je Njemačku agenciju za stručnu radnu snagu u sektorima zdravstva i njege (DeFa) koja bi prije svega trebala da brine o olakšanju ulaska i izlaska radne snage iz zemlje.

Međutim, na upit DW iz Ministarstva zdravlja stigao je pismeni odgovor da je zbog trenutnih mjera protiv širenja koronavirusa dovođenje radne snage obustavljeno na neodređeno vrijeme. A agencija DeFa već ima 1.300 sporazuma sa njegovateljima iz Meksika i sa Filipina.

Jedna od velikih prepreka za mnoge strane njegovatelje je i njemački jezik.

”Mnogo je bolje kada se prethodno nauči jezik. Jer, što je bolji tvoj njemački, pre ćeš se integrisati u društvo”, rekao je Perez Viktoriano, njegovatelj iz južnog Meksika koji radi u berlinskoj klinici Šarite, koji kaže da osjeća da ga na poslu shvataju ozbiljno.

Nakon kratke obuke dobio je ugovor na neodređeno vrijeme, zarađuje isto koliko i njegove kolege, i do sada “nije imao loših iskustava zbog toga što je stranac”. Naravno da je posao često stresan, ali kaže da barem postoji red, kao i da se cijene i pacijenti i zaposleni.

“Do sada nisam nijednom radio duplu smjenu, a u Meksiku je to potpuno normalna stvar”, rekao je Viktoriano.

Tomas Krakau, koji rukovodi sektorom nege u klinikama Asklepios, navodi da Njemačka prije svega ima problem sa birokratijom prilikom zapošljavanja radne snage.

“Potreban je standardizovani postupak priznavanja stranih diploma”, kaže Krakau, i naglašava da u ovom trenutku svaka njemačka pokrajina ima svoja pravila, što dodatno komplikuje priznavanje svedočanstava iz srednje škole i diploma sa fakulteta

Činjenica je da ni brojke ne govore baš o uspjesima dosadašnjih mjera. Na pitanje DW-a ZAV je ukazao da je od 2013. godine u Njemačku stiglo oko 4.000 zdravstvenih njegovatelja, broj u koji nisu uključeni ljudi koji su došli preko drugih agencija. A ove godine neće biti bolje, budući da su zbog pandemije otkazani razgovori planirani za ljeto sa negovateljima u partnerskim zemljama.

Check Also

Opština Golubovci računa da Zeta može da zaradi 1,6 miliona

Prema preliminarnim podacima, do kojih je “Dan” došao iz nezvaničnih izvora, studija opravdanosti teritorijalne promjene …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *