Pitanje vrijedno 72 biliona dolara: Dobra prilika, da ili ne?

Dodajte komentar

Investitori koji skeptično gledaju na gotovo rekordne nivoe najvažnijih globalnih berzanskih indeksa i nisu spremni da učestvuju u usponu jako griješe, smatraju strani analitičari.

Kako piše Reuters, kupiti dionice tokom sadašnjeg trenda rasta pitanje je vrijedno 72 biliona dolara. No, odgovor na to pitanje je – da. I to ne samo jer do sada nezabilježeni monetarni i fiskalni podsticaji ekonomiji od 20 biliona dolara donose strukturnu promjenu na koji se finansijska imovina vrednuje.

Promjene došle s pandemijom

Tu valja pribrojiti i godine socijetalnih promjena, inovacija, a sada i pandemije koronavirusa koja može zauvijek promijeniti način na koji ljudi rade, studiraju i kupuju, a što se oslikava u dominantnoj ulozi tehnoloških dionica.

No, ponovni rast broja zaraženih te predstojeći predsjednički izbori u SAD-u dio investitora ispunio oprezom što je vidljivo iz ispodprosječnog obima trgovanja na Wall Streetu. Na američkim je berzama vlasnika u ponedjeljak zamijenilo 7,9 milijardi dionica, dok je prosječni dnevni obim u posljednjih 20 dana iznosio 10 milijardi. Ipak, mnoštvo berzanskih „bikova“ sada vidi dobru priliku za zaradu na berzi. I ne samo američkoj.

To se vidi i po rastu globalne tržišne kapitalizacije dionica koja je od kraja marta porasla za 24 milijardi dolara. „COVID pandemija je preotela postojeće trendove – veća zavisnost od tehnologije, internet trgovina, rad na daljinu – i dodatno i naglasila“, pojašnjava za Reuters Benjamin Jones, analitičar u State Street Global Markets. „Ono što je još donedavno bilo udaljeno desetak godina sada je realnost: učenje i rad na daljinu, razgovor s ljekarom putem Zooma, naručivanje lijekova putem e-maila…”, dodaje Jake Dollarhide, direktor u kompaniji Longbow Asset Management.

Američki indeks S&P 500 trenutno se trguje po odnosu cijene i zarade (P/E) od 22 što je najviša vrijednost od dot.com balona početkom vijeka. Međutim, valja naglasiti kako se u tom razdoblju sastav indeksa dramatično promijenio.

Do prije nekoliko decenija dionice banaka te naftnih i industrijskih kompanija činile su najveći udio u dioničkom mjerilu 500 najvećih američkih kompanija.

Ti se sektori uobičajeno trguju po nižim vrijednostima, a što je jedan od glavnih razloga zašto britanski FTSE 100 indeks za ovu godinu bilježi gubitak od preko 19 posto.

S druge strane, dionice tehnoloških kompanija iz SAD-a trguju se po odnosu cijene i zarade između 80 i 100 što je cijelo tržište poguralo nadomak rekordng stepena skupoće. Čineći trećinu S&P-a 500, tehnološke dionice postale su najveći dobitnici zatvaranja ekonomskih aktivnosti zbog suzbijanja pandemije.

(Pre)visoka vrednovanja

To posebno važi za FANGMAN grupu kompanija – Facebook, Apple, Netflix, Google, Microsoft, Amazon i Nvidia. Naoko (pre)visoka vrednovanja dionica na najvećim globalnim berzama još više imaju smisla u kontekstu dugog razdoblja niskih kamatnih stopa, dodaje Maximilian Kunkel, investicioni direktor u švajcarskoj banci UBS. Naime, investitori u dionice trenutno profitiraju od nadprosječne premije rizika držanja dionica (ERP), pokazatelja koliki je prinos od ulaganja u dionice u odnosu na prinos od nerizične finansijske imovine. ERP za globalne dionice trenutno iznosi 4,6 posto, dok je za američke dionice na 4 posto. Iako tokom vremena ovako visok ERP može pasti, s obzirom na kamatne stope blizu ili na nuli još će neko vrijeme ostati dovoljno privlačan investitorima, smatraju analitičari. „Kao rezultat toga pozitivno gledamo na rizičnu imovinu čak i nakon ovog uspona“, tvrdi Kunkel. U prilog dionicama i njihovim vrednovanjima idu i prognoze o vrlo niskoj inflaciji u najvećim svjetskim ekonomijama. Međutim, zanimljivo je da ovaj tržišni uspon nije ostao rezervisan samo za dionice.

Prema proračunu analitičara Bank of America, portfolio sastavljen od po 25 posto dionica, obveznica, zlata i gotovine u protekla tri mjeseca ostvario bi rekordnih 18 posto rasta vrijednosti.

Izvor: Poslovni dnevnik

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *