Najveći fond bogatstva na svijetu u minusu 21 milijardu dolara ove godine

Veliki norveški penzioni fond – najveći državni fond bogatstva na svijetu – u utorak je izvijestio o negativnom rezultatu, navodeći “velike fluktuacije” na tržištima dionica.

Vladin penzioni fond “Global” naveo je da je imao negativan povrat od 3,4 posto za prvih šest mjeseci 2020., što je ekvivalent gubitku od 188 milijardi kruna (21,3 milijardi dolara).

– U tom su periodu postojale velike fluktuacije na tržištu dionica. Godina je započela s optimizmom, ali izgledi na tržištu dionica brzo su se okrenuli kada se korona virus počeo globalno širiti – izjavio je Trond Grande, zamjenik izvršnog direktora Norges Bank Investment Management.

Međutim, nagli pad berzi u prvom tromjesečju bio je ograničen velikim reakcijama u oblasti monetarne i financijske politike.

Ukupna tržišna vrijednost fonda na kraju prvog polugodišta iznosila je 10,4 biliona kruna, s 69,6 posto uloženih u kapital, 27,6 posto u fiksni prihod i 2,8 posto u nekretnine koje ne kotiraju na berzi.

Norveška ima najveći fond bogatstva na svijetu, rangirano po ukupnoj imovini, a slijede je Kineska investicijska korporacija i Abu Dhabi Investment Authority.

Fond, koji štedi prihode od naftne i plinske industrije, vrijedan je otprilike tri puta više od godišnjeg bruto domaćeg proizvoda Norveške i ključan je za finansije nordijske zemlje.

Check Also

Osnivači Googlea od maja ove godine prodali dionice vrijedne više od milijardu dolara

Osnivači Googlea i suvlasnici kompanije Alphabet Larry Page i Sergey Brin su od maja ove …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *