Gubitak Barske plovidbe 13,8 a dugoročne obaveze 34,26 miliona eura

Barska plovidba sada vrijedi minus 3,35 miliona eura, odnosno u nju bi trebalo usuti ovu količinu novca da bi računovodstveno njen kapital vrijedio nula eura. Njen akumulirani gubitak na kraju juna iznosio je 13,8 miliona eura, dok su dugoročne obaveze kompanije 34,26 miliona eura.

To su podaci iz izvještaja o poslovanju za šest mjeseci ove godine. Ova kompanija dužna je još oko 40 miliona eura za kupovinu dva broda iz 2012. godine, na koje je Vlada Crne Gore dala garanciju, kao i Vladi oko sedam miliona za do sada plaćene rate. Ovaj projekat je guralo Ministastvo saobraćaja i pomorstva na čijem čelu je bio Ivan Brajović, kao kadar tada jedinstvenog SDP-a, pišu Vijesti.

Barska je te godine kupila dva broda od kineske Poly grupe preko kredita kineske Eksim banke od 46,4 miliona dolara neto, a sa kamatama i ostalim troškovima taj kredit je bruto vrijedio 59,4 miliona dolara. Od ovog kredita zaključno sa julom ove godine vraćeno je 14,32 miliona dolara, od čega je kompanija platila 7,57 miliona a iz državnog budžeta 6,75 miliona dolara. U julskoj rati od dva miliona dolara, kompanija je učestvovala sa svega 245 hiljada dolara. Preostali dio duga od oko 45 miliona dolara,vraćaće se do 2032. godine.

Check Also

IRF čvrsto posvećen razvoju preduzetništva mladih u biznisu

Izvršna direktorica Investiciono-razvojnog fonda (IRF) Irena Radović je sa saradnicima posjetila Kancelariju za saradnju mladih …

Leave a Reply

Your email address will not be published.