Najveća ekonomija srednje i istočne Evrope u prvoj recesiji od pada komunizma

Dodajte komentar
Varšava

Poljska se, prema prvoj procjeni poljskih statističara, našla u prvoj krizi od pada komunizma na prelazu 1980-ih i 1990-ih.

Inače, Poljska je najveća ekonomija među članicama EU iz srednje i istočne Evrope.

Nakon 0,4 posto tromjjesecnog pada u prvom kvartalu, poljski BDP smanjio se za 8,9 posto u drugom tromesečju.

Poljska koja ima gotovo 38 miliona stanovnika, smatra se jednom od najbrže rastućih ekonomija u EU i jednim od njenih ekonomskih motora, a izbjegla je recesiju u poslednjoj velikoj finansijskoj i ekonomskoj krizi pre 10 godina, prenosi Indikator.ba.

Relativno veliko domaće tržište, liberalna ekonomska politika, milijarde evra kohezijskog finansiranja i efekti zatvaranja još značajnog razvojnog jaza iza prosjeka EU pokreću poljsku ekonomiju, ali korona kriza zaustavila je ovaj pozitivni trend.

Dva uzastopna tromjesecja s padom BDP-a znaci da se Poljska našla u prvoj recesiji od prelaska iz komunizma u demokratiju i tržišnu ekonomiju. U godišnjem poređenju, BDP je u drugom kvartalu ove godine smanjen za 7,9 posto, nakon što je u prva tri mjeseca bio 1,7 posto viši.

Prošle godine, Poljska je zabilježila 4,1 posto ekonomskog rasta, u odnosu na 5,3 odsto godinu ranije.

Prema analitičarima, očekuje se da će se ekonomija oporaviti u narednim kvartalima, ali se predviđa da se BDP smanji za 3,4 posto ove godine, prema vladinim prognozama. Za narednu godinu, Evropska komisija prognozira rast od 4,1 odsto u toj zemlji.

Od inače normalno rastućih ekonomija u srednjoj i istočnoj Evropi, Češka, Slovačka, Mađarska, Letonija i Litvanija našle su se u recesiji u drugom tromesečju.

Za sada su je Rumunija i Bugarska izbjegle zbog minimalnog rasta u prva tri mjeseca godine, dok za Estoniju nisu dostupni podaci. Slovenački podaci biće poznati krajem mjeseca.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *