Propala makedonska Eurostandard banka, štediše u panici

Nakon što je Centralna banka Sjeverne Makedonije oduzela dozvolu Eurostandard banci AD Skoplje među štedišama je zavladala panika jer ne mogu povući sredstva nakon što je više od 100.000 računa blokirano.

Centralna banka je oduzela dozvolu banci zbog nepoštovanja minimalnih zahtjeva za poslovanje.

Iznervirani dio građana juče je zatražio rješenje pred vratima Eurostandard banke, koju je juče zapečatila Narodna banka. Građani su ljuti, jer kažu da nemaju rezervnih prihoda da bi preživjeli ovaj mjesec.

U Fondu za osiguranje depozita rekli su da bi građani trebali početi primati svoju mjesečnu zaradu i štedne uloge najviše za 20 dana.

Centralna banka Sjeverne Makedonije saopštila je da oduzimanje licence Eurostandard banci neće ugroziti stabilnost bankarskog sistema, jer je 30. juna banka imala samo 1,3% ukupne imovine sistema, 1,7% depozita i 1,6% kredita, navodi centralna banka u saopštenju u srijedu.

Eurostandard je posljednjih mjeseci bio pod strogim nadzorom zbog rizika u svom poslovanju, rekla je guvernerka Anita Angelovska-Bezoska tokom online konferencije za novinare na YouTube kanalu centralne banke.

Check Also

Koliko je zlata ostalo na svijetu?

Prošlog mjeseca cijena zlata dostigla je rekord, popevši se na iznad 2.000 dolara po unci.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *