Ne zaustavlja se pad turske lire

Turska turska lira je u padu od početka godine, a nedavno je dostigla najslabiji nivo ikad u odnosu na dolar. Analitičari sugeriraju da postoje rizici za dalji pad.

Samo dvije godine nakon posljednje valutne krize, lira je u četvrtak bila na kursu od više od 7,31 za dolar, s tim što je američka valuta ojačala za više od 23 posto u odnosu na tursku od početka godine.

Ključni razlog slabosti turske valute su nekonvencionalni potezi monetarne i fiskalne politike Ankare i smanjena neozavisnosti njene centralne banke (TCMB), piše američki CNBC.

Predsjednik Recep Tayyip Erdogan otpustio je bivšeg guvernera Murata Cetinkaya prošlog jula u sporu oko visokih kamatnih stopa, podstaknuvši agresivan ciklus ublažavanja stopa sa 24 posto na 8,25 posto u prošloj godini.

Vlada je dugo intervenisala na stabilizaciji valute, ali sada se suočava s vanjskim jazom u finansiranju, ograničenim rezervama, pogoršavajućim izgledima inflacije i rastućim deviznim depozitima na lokalnom nivou, za koje se očekuje da će izvršiti daljnji pritisak na pad vrijednosti valute.

Goldman Sachs je povećao svoje tromjesečne izglede za odnos dolara i lire na 7,75, ali su naveli da će srednjoročni i dugoročni smjer ovisiti o politikama.

– Osim toga, iako je TCMB poduzeo neke mjere za pooštravanje likvidnosti, ne dolazi do prilagodbe negativne realne stope politike, što povećava rizik da bi kreatori politika mogli pričekati dok se pritisak na liru poveća, prije no što povećaju stope – rekao je u bilješci Goldmanov šef deviznih poslova Kamakshya Trivedi.

Check Also

Spora vakcinacija u EU najavljuje sumornu godinu

Dok čelnici Evropske unije (EU) pozivaju članice na jedinstvenu strategiju i ubrzano vakcinisanje, visoka stopa …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *