Dobit NLB Grupe 73,7 miliona eura

Dodajte komentar

U prvoj polovini godine NLB Grupa ostvarila je 73,7 miliona eura neto dobiti, što je 22% manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Poslovanje u prvih šest mjeseci obilježila je epidemija covida-19, no nadzorni odbor utvrđuje da je grupa poslovala stabilno i profitabilno, usprkos formiranju umanjenja i rezervisanja, objavila je NLB.

Grupa je u prvih šest mjeseci ostvarila 260 miliona eura neto prihoda iz poslovanja, što je isto kao u prvoj polovini prošle godine, te gotovo nepromijenjenu dobit prije umanjenja vrijednosti i rezervisanja u iznosu od 115,2 miliona eura, što je pad od 1 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Umanjenja i rezerviranja u prvoj polovini godine iznosila su 33,2 miliona eura, u poređenju s 5,5 miliona eura u istom razdoblju prošle godine.

Uticaj je djelimično nadoknađen jednokratnim rezultatom prodaje dužničkih hartija od vrijednosti u iznosu od oko 330 miliona eura, što je pozitivno uticalo na poslovanje Grupe u iznosu od 17,2 miliona eura, te uspješnom prodajom NLB Vita u drugom tromjesečju sa doprinosom od 11 miliona eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *