Uvoz radnika s Balkana pozitivno uticao na ekonomiju Njemačke

Ovo su rezultati istraživanja koji je proveo Instituta za istraživanje tržišta rada u Nirnbergu.

“Tačno 54 posto zaposlenih u sklopu pravila o zapošljavanju osoba sa Zapadnog Balkana su kvalifikovani radnici, visokokvalifikovnih je četiri posto, a 42 posto su pomoćni radnici”, proizlazi iz izvještaja objavljenog danas.

Nova regulativa o zapošljavanju radnika sa Zapadnog Balkana uveden je početkom 2016. nakon što su zemlje ovog regiona uvrštene na listu tzv. sigurnih zemalja što je praktički isključilo mogućnost sticanja azila za građane ovih zemalja u Njemačkoj, podsjeća portal Kliks.

Kritičari su kazali kako je ovo dovelo do toga da u Njemačku dolaze isključivo nekvalifikovani radnici u nižem platnom sektoru te da u Njemačku dolaze stariji radnici.

Bilo je govora kako će oni zbog kratkog radnog vijeka do penzije i niskih davanja u socijalne fondove nakon odlaska u penziju pasti na teret njemačkog sistema.

IAB-ova studija je pokazala i da u Njemačku preko Pravila o Zapadnom Balkanu dolaze uglavnom mlađi radnici. U godinama 2016. i 2017. 73 posto radnika je bilo mlađe od 40 godina, a 86 posto su bili muškarci. Najveći postotak, njih 44 posto, zaposleno je u građevini, a 13 posto u gastronomiji.

“Integracija u tržište rada osoba koje su u Njemačku stigle preko ovog pravila je, uzimajući u obzir stabilnost radnog mjesta i zaradu u poređenju s ostalim useljeničkim grupama i domaćim stanovništvom, protekla uspješno”, zaključak je studije.

Check Also

Pametni uređaji i besplatni gigabajti u Telekomu od 5.5 eura mjesečno

Crnogorski Telekom je za sve đake u Crnoj Gori pripremio posebne povoljnosti kako bi im …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *