Srbija radi na zakonu o kriptovalutama

U Srbiji je počela izrada nacrta zakona o kriptovalutama koji treba da uredi tu oblast i IT preduzetnicima olakša poslovanje, objavio je Radio slobodna Evropa (RSE).

“Kriptoimovinskim regulatornim okvirom urediće se poslovanje lica koja obavljaju poslove s virtuelnom imovinom (kriptovalute i kriptotokeni) u Srbiji, što bi trebalo da dovede do daljeg unaprjeđenja poslovnog i regulatornog okruženja”, rekli su iz Narodne banke Srbije (NBS) za RSE.

Na izradi zakona, pored NBS, rade predstavnici Ministarstva finansija, Komisije za hartije od vrijednosti, Uprave za sprečavanje pranja novca, Ministarstva privrede, Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Beogradske berze, kao i predstavnici privrede i akademske javnosti, objavljeno je na sajtu RSE.

Kako je ukazano, poslovanje povezano sa virtuelnim valutama u Srbiji je trenutno uređeno samo sa aspekta primjene Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, a nadzor nad primjenom ovog zakona vrši NBS.

Zbog nepostojanja posebnog zakona koji uređuje ovu oblast, vršenje transakcije blokčejn tehnologijom u Srbiji nije nezakonito, ali nije ni prepoznato u legislativi, što za ljude koji se u Srbiji bave fintek industrijom (kombinacija finansija i tehnologije) stvara niz problema, navela je RSE.

 

Check Also

Spora vakcinacija u EU najavljuje sumornu godinu

Dok čelnici Evropske unije (EU) pozivaju članice na jedinstvenu strategiju i ubrzano vakcinisanje, visoka stopa …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *