Bjelorusija ugasila internet nakon kontroverznih predsjedničkih izbora

Dodajte komentar

Internet konekcija i mobilne usluge ugašene su širom Belorusije od nedjelje uveče i čini se da je vlada odgovorna za to zbog rasprostranjenih protesta i sve većih socijalnih nemira nakon bjeloruskih predsjedničkih izbora koji su bili održani u nedjelju, piše portal Wired.

Protesti su izbili zbog rezultata izbora koji su pokazali da je Lukašenko osvojio svoj šesti uzastopni mandat sa oko 80 procenata glasova, opozicioni kandidati i demonstranti kažu da su izbori bili namješteni i smatraju da su rezultati lažni.

Širom zemlje protesti protiv Lukašenkove administracije, uključujući kritike njegove spoljne politike i postupanja sa pandemijom eksplodirali su u nedjelju uveče kada su rezultati objavljeni, a vlada je na proteste odgovorila mobilizacijom policije i vojnih snaga, posebno u Minsku, glavnom gradu.

Lukašenko je u jučerašnjem intervjuu izjavio da gašenje internet konekcije i mobilnih usluga nije djelo njegove vlade, već da to „dolazi iz inostranstva“.

Bjeloruski tim za hitne slučajeve u zajednici (CERT) takođe je saopštio u nedjelju da su za gašenje interneta odgovorni „napadi iz inostranstva“ koji su bili usmjereni protiv Državnog komiteta za državnu bezbjednost i Ministarstva unutrašnjih poslova.

Bjeloruski Beltelecom rekao je u ponedjeljak da radi na rješavanju kvarova i obnavljanju usluga nakon “višestrukih sajber napada različitih intenziteta”. Spoljni posmatrači ne vjeruju u ove tvrdnje.

“Istina o onome što se događa u Belorusiji trenutno zaista nije jasna, ali nema naznaka bilo kakvog sajber napada. To se ne može isključiti, ali ne postoje nikakve naznake da se to desilo”, kaže Alp Toker, direktor nestranačke grupe za praćenje povezanosti, NetBloks.

Smetnje su se proširile čak i na virtualne privatne mreže (VPN), koje su uobičajeno rješenje za nestanak interneta ili cenzuru. “Bjelorusija nije imala mnogo ulaganja u tehnologije zaobilaska cenzure, jer ljudi tamo nisu imali potrebu”, kaže Toker.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *