Kupci iz BiH zbog poreza po zlato idu u Hrvatsku

U vrijeme kada je zlato zbog njegove rekordne cijene tražena roba, pojedini građani Bosne i Hercegovine ga kupuju preko Hrvatske. Ovo iz razloga jer su u BiH visoki porezi, pa zato i nema razvijenog tržišta investicionim plemenitim kovinama, piše Večernji list BiH.

Stručnjaci iz hrvatskog poduzeća Plemenit koji se bave prodajom zlata i srebra objasnili su da bh. građani mogu legalno kupiti te preuzeti ili pohraniti investiciono zlato u Hrvatskoj pod istim uslovima kao i svaki drugi hrvatski građani, odnosno, građani bilo koje zemlje Evropske unije.

– To znači da na investicione zlatne poluge i zlatnike, kada zlato kupuju u Hrvatskoj, građani BiH ne plaćaju nikakve dodatne poreze ili davanja. Stoga smo, u sklopu naših redovnih isporuka u gradove širom Hrvatske, osigurali mogućnost isporuke plemenitih kovina i za građane Bosne i Hercegovine. Pa tako, kada isporučujemo zlato u Novsku, Novu Gradišku, Slavonski Brod i Vinkovce, ujedno nudimo mogućnost građanima BiH iz sjeverne Bosne i Bosanske Posavine da se zapute u Hrvatsku preko granice i preuzmu naručene i plaćene proizvode u jednom od tih gradova. Isto vrijedi za građane BiH iz zapadne Bosne kada isporuke obavljamo u Karlovcu, Ogulinu i Gospiću te za građane Hercegovine kada isporuke obavljamo u Dalmaciji – kazali su.

Navode i da građani Bosne i Hercegovine svoje kupljeno zlato mogu, osim u Hrvatskoj, čuvati i u Švajcarskoj, Njemačkoj, Austriji ili Sloveniji.

Check Also

Fejsbuk će francuskim medijima plaćati za objavljivanje vijesti

Tehnološka kompanija Facebook (Fejsbuk) je potpisao preliminarni ugovor o autorskim pravima sa grupom francuskih medija, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *