Wall Street: Microsoft podigao Nasdaq do rekorda

Dodajte komentar

Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica porasle, dok je Nasdaq indeks dostigao rekord jer su ulagače ohrabrile najave preuzimanja i spajanja kompanija.

Dow Jones ojačao je 236 bodova ili 0,89 posto, na 26.664 boda, dok je S&P 500 porastao 0,72 posto, na 3.294 boda, a Nasdaq indeks 1,47 posto, na rekordna 10.902 boda.

Među najvećim je dobitnicama jučer bila dionica Microsofta s rastom cijene za 5,6 posto, nakon što je taj tehnološki div izvijestio da namjerava da preuzme američko poslovanje aplikacije TikTok, koja je u vlasništvu kineske kompanije.

Dionica ADT-a poskupila je, pak, više od 50 posto, nakon vijesti da Alphabet, krovna kompanija Googlea, namjerava da kupi 7 odsto udjela u toj kompaniji za sigurnosna rješenja kuća.

Cijena dionice Varian Medical Systemsa skočila je više od 20 posto, nakon vijesti da je za 16 milijardi dolara želi otkupiti njemačka kompanija Siemens Healthineers.

„Tržište su podstakle vijesti o preuzimanjima i spajanjima kompanija. To, naime, pokazuje da su poslovodstva sigurnija u budućnost. Zašto bi inače trošili milijarde dolara?”, objašnjava Jake Dollarhide, direktor u kompaniji Longbow Asset Management.

Snažno je juče porasla i cijena dionice Applea, za 2,5 posto, jer su ulagači i dalje pod utiskom odličnih kvartalnih poslovnih rezultata tog tehnološkog diva, objavljenih prošle nedjelje.

Tako se tržišna vrijednost najveće američke kompanije približila nivou od 2.000 milijardi dolara na samo oko 140 milijardi dolara.

Zahvaljujući tome, juče je S&P 500 indeks informacijsko-tehnološkog sektora skočio 2,5 posto, znatno više od ostalih sektorskih indeksa.

U fokusu ulagača su i kvartalni poslovni rezultati, a dosad je više od 80 posto kompanija, koje su objavile izvještaje, nadmašilo očekivanja analitičara.

Doduše, očekivanja su niska, pa tako analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa za otprilike 30 posto manje nego godinu dana prije.

Izvor: SEEbiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *