Pad BDP-a u EU za rekordnih 11,9 posto u drugom kvartalu

U Evropskoj uniji i eurozoni u drugom su tromjesečju 2020. ekonomske aktivnosti pale najsnažnije na kvartalnom i godišnjem nivou od 1995. godine, odnosno od početka objave podataka o BDP-u, pokazale su u petak prve Eurostatove procjene.

Sezonski prilagođeni bruto domaći proizvod (BDP) u EU u drugom je tromjesečju, i dalje obilježenom mjerama suzbijanja pandemije Covida-19 u većini zemalja članica, pao za 11,9 posto u odnosu na prethodno tromjesečje, što je njegov najveći pad od početka objave tih podataka u 1995. godini, pokazale su preliminarne prve procjene Eurostata.

U eurozoni je sezonski prilagođeni BDP istodobno smanjen za 12,1 posto.

Poređenja radi, u prvom tromjesečju ove godine kvartalni pad iznosio je 3,2 posto na razini EU-a a 3,6 posto u eurozoni.

Među zemljama članicama za koje su podaci bili dostupni za drugo tromjesečje 2020., najveći je pad imala Španija, 18,5 posto. Slijede Portugal, s padom BDP-a za 14,1 posto, te Francuska, s padom od 13,8 posto.

Njemačka ekonomija pala je za 10,1 posto u drugom kvartalu prema tromjesečju ranije.

Italija je zabilježila pad BDP-a od 12,4 posto u odnosu na prva tri mjeseca.

Najmanji pad među zemljama čiji su podaci bili raspoloživi imala je Litvanija, od 5,1 posto.

Check Also

Opština Golubovci računa da Zeta može da zaradi 1,6 miliona

Prema preliminarnim podacima, do kojih je “Dan” došao iz nezvaničnih izvora, studija opravdanosti teritorijalne promjene …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *