Francuska zabilježila istorijski pad BDP-a od 13,8 odsto

Francuska je zabilježila istorijski pad svog bruto domaćeg proizbvoda od 13,8 odsto u drugom kvartalu zbog epidemije korona virusa, saopštio je danas institut Insee.

Od kada mjeri francusku ekonomsku aktivnost kvartalno institut nije zabilježio toliki pad.

Insititut je takođe revidirao podatke za prvo tromjesečje, kada je prema novoj procjeni privreda pala 5,9 odsto, umjesto 5,3 kako je prvobitno prijavljeno.

Pad privredne aktivnosti je ipak manji nego što je očekivala većina analitičara samog instituta odnosno 17 odsto.

“Negativni pokazatelji BDP-a u prvom polugodištu 2020. godine povezani su sa zaustavljanjem aktivnosti koje nijesu neophodne u kontekstu mjera izolacije uvedenih između sredine marta i početka maja”, naveo je institut u saopštenju.

Kako se navodi, postepeno ukidanje restrikcija vodi ka postepenom obnavljanju ekonomske aktivnosti u maju i zatim u junu poslije najniže tačke dostignute u aprilu.

Najveći tromesečni pad BDP-a prije krize korona virusa zabilježen je u Francuskoj u drugom tromjesečju 1968. godine, zbog opšteg štrajka u maju, ali je uslijedio oporavak, i rast od osam odsto tokom ljeta.

Ovog puta se očekuje da će oporavak biti utoliko snažniji koliko je pad privrede bio veliki. Institut Insee predvidja rast BDP-a od 19 odsto u trećem kvartalu, institut Natiksis rast od 16 odsto a Banka Francuske 14 odsto.

Check Also

Dobit Raiffeisen Bank Internationala snažno pala u drugom tromjesečju

Austrijska Raiffeisen Bank International (RBI) izvijestila je u utorak da joj je dobit snažno pala …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *